Rommelig afscheid burgemeester

Het moest vanwege de geldende regelen allemaal anders en bovenal digitaal. En dat is een burgemeester onwaardig, aldus vele sprekers. Bij deze sprekers ontbraken D66 en VVD... waarschijnlijk met reden. Ze zien deze burgemeester liever gaan en dat lijken ze met stille trom te willen doen. Dan bespeel ik hier de loftrompet.

Integerheid is politiek gezien tegenwoordig een doodzonde, achterkamertjes zijn helemaal in en gekonkel lijkt een eerste vereiste. Dat genoemde partijen dan ook geen reactie gaven is niet verwonderlijk, ze staan aan de wieg en het graf van deze integere burgemeester.

En dat mag, dat is democratisch. VVD was enigszins vertegenwoordigd, D66 liet geheel verstek gaan. Dat heet tegenwoordig respectvol omgaan met situaties!

Gelukkig waren er ook sprekers die niets onder stoelen en banken verstopten. Het CDA was ferm en betreurde oprecht dit afscheid. De PvdA had Meerhof nog graag een tijdje willen houden, bij monde van Eelco Taams. De Commissaris van de Koning prees Meerhof voor zijn integerheid en doortastend optreden. Ondermijning is een doodzonde en dient met wortel en tak uitgeroeid te worden. Daar was Jan Hamming, burgemeester van Zaanstad, het volledig mee eens. Niet rechtstreeks de pijlen op de harten geschoten, maar duidelijk tussen de regels door.

Judith Michel-de Jong, burgemeester van Wormerland, was gelukkig met Rob Meerhof. Doortastend en rechtstreeks en een ervaren bestuurlijk oprecht persoon.

De speech die Rosemarijn Dral hield namens het college was meer anekdotisch dan vererend. Gezien de houding van de rest van het college tijdens deze bijzondere vergadering, onderuitgezakt! eigenlijk helemaal niet oprecht en meer een plichtpleging.

Vaststellend is het goed dat Rob gaat, hij kan zijn energie beter gebruiken en wordt dan meer oprecht gewaardeerd. Zo zou het moeten... Want Oostzaners hebben het hart op de tong, maar trek de kast niet open... daar liggen ondertussen meer lijken dan op het kerkhof....


Jack Woestenberg-van Dalen