Schooltuinen ‘Het Groene Hart’

HEEMSKERK - Schooltuinenproject ‘Het Groene Hart’ is gestart in 2010 en heeft als basis Buurtcentrum d’Evelaer, centraal gelegen in het Heemskerkerduin. In dit tuindersgebied in de gemeente Heemskerk is van oudsher veel agrarische kennis aanwezig is.

Het Groene Hart probeert scholen enthousiast te maken voor een schooltuin en ondersteunt de basisscholen hierin door de inzet van vele vrijwilligers : plant-opa’s, maar ook plant-oma’s, plant-mama’s en plant-papa’s. Op dit moment doen er 9 scholen mee met dit project.

Wat houdt het schooltuinproject in?

Kinderen leren door middel van een schooltuin wat er komt kijken bij het kweken van allerlei groenten, fruit en bloemen. Er wordt geprobeerd kinderen enthousiast te maken voor de natuur.

Cindy Henneman, coördinator schooltuinen Het Groene Hart: ''We hopen dat de kinderen daardoor ook meer groente en fruit gaan eten. En dat is ook nodig, want uit de Gezondheidsmonitor van de GGD én volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum eten Heemskerkse kinderen te weinig groente en fruit.''

''Door middel van schooltuinen wordt bijgedragen aan de gezondheid van de kinderen. Het is niet alleen leerzaam, maar natuurlijk ook hartstikke leuk. Het zelf meemaken van het groeiproces vergeten de kinderen nooit meer. En wat is leuker dan je eigen gekweekte groente of fruit te proeven?''

Gezocht: Plant-opa’s - Plant-oma's - Plant-papa's - Plant-mama's

De vrijwilligers begeleiden 1 x per week (in overleg met de school over de dag en tijdstip) alles wat er bij het onderhouden van een moestuin komt kijken. De vrijwilligers leren de kinderen schoffelen, spitten, zaaien, opbinden, mesten en oogsten. Ook laten zij de kinderen proeven van de producten. Met een speciaal hesje zijn zowel kinderen als de vrijwilligers goed herkenbaar in de tuin.

Initiatief

Het initiatief van de plant-opa’s is begonnen als een vervolg op het project van wijkteam Duin tot Dorp ‘Het mooiste tuintje in Heemskerk’. Na dit project was de wens van het wijkteam om dit door te trekken naar een schooltuinenproject. Buurtcentrum d’Evelaer heeft deze wens opgepakt door basisscholen structureel te ondersteunen door vrijwilligers, en door deze vrijwilligers te begeleiden en bijscholen.

Wil je meedoen met dit project als school, vrijwilliger meld je dan aan bij cindy@evelaer.nl. Meer informatie vind je op www.evelaer.nl/ schooltuinen