Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Reactie op artikel Winkelaar: 'Chemicus' vertelt onzinverhaal'

Er is begrip op te brengen dat jullie een ingezonden brief publiceren 'Tata wil een goede buur zijn' van kaderleden van het FNV, hoewel deze een hoop onwaarheden vermeld. Wat mij echt kwaad maakte was dat jullie daarna een onzinverhaal publiceren van een 'chemicus' op verfgebied die zichzelf ophemelt. Laat die man zich met verf bezig houden. Iedereen weet tegenwoordig dat vele van de in het verleden gebruikte vluchtige oplosmiddelen voor verf brandgevaarlijk en erg slecht voor de gezondheid waren. Heeft onze chemicus zich daar wel druk om gemaakt of viel dat ook mee?

Winkelaar: 'Tata Steel niet gevaarlijk voor omgeving'

Stof kan zowel via het spijsverteringssysteem als de longen in het menselijk lichaam komen. Aangetoond is dat het stof in Wijk aan Zee o.a. lood, vanadium en PAK's bevat. Daar wil ik het hier niet over hebben omdat ik daar geen verstand van heb. Wel weet ik toevallig iets van stof in de longen. Ik ben één van de door de 'chemicus' genoemde 350 mensen die zich op academisch niveau meer dan 35 jaar heeft bezig gehouden met onderzoek bij Dofasco, Hoogovens en Corus. Al die jaren was mijn specialiteit elektronenmicroscopie en röntgenmicro-analyse. Met laatstgenoemde techniek kunnen deeltjes van ca. 0,001mm grootte chemisch geanalyseerd worden in een elektronenmicroscoop. Voor het enkel waarnemen mogen de deeltjes nog enkele honderden malen kleiner zijn. Ergens rond 1980 is mij gevraagd door collega's van de medische faculteit van de Universiteit van Leiden om een aantal monsters van longweefsel van mensen die waren overleden aan asbestose in onze microscopen vast te leggen als extra controle op hun eigen resultaten. Leiden stond in die die tijd bekend als de specialist op op het gebied van asbestose in Nederland. Volgens hen waren alle niet-afbreekbare deeltjes met een grootte rond de 0,003mm funest voor het veroorzaken van longkanker. Deze deeltje nestelen zich blijvend in in de fijnste vertakkingen van het longweefsel. Ons eigen onderzoek naar alternatieven voor asbest liet zien dat ook in andere niet-afbreekbare stoffen, zoals steen- en glaswol, door verpulvering deeltjes van 0,003mm grootte (fijnstof) ontstaan waren.

Uit het onderzoek in Leiden bleek dat grofstof (ca.0,1mm) minder of niet gevaarlijk was in de longen, omdat dit niet in de fijne vertakkingen door kon dringen. Aan ultra-fijnstof werd toentertijd nog geen onderzoek gedaan. Wat we met het oog zien is vooral grofstof. Dus hetgeen we niet zien (fijnstof) is echt gevaarlijk in de longen. In dezelfde jaren (ca. 40j geleden) heb ik een geheim milieu-jaarrapport gezien waarin de meetresultaten stonden van stofneerslag in afhankelijkheid van afstand van Hoogovens en windrichting. Het was niet verrassend om te zien dat de meest voorkomende windrichting ZW was en dat naarmate het stof fijner was het verder meegevoerd werd met de wind. Dus ook Heemskerk pas op.

Ik werd weer een stuk blijer toen ik de reactie van de Dorpsraad Wijk aan Zee zag, bij monde van Linda Valent. Haar visie op het stofprobleem is veel breder dan het hier boven beschreven niet onbelangrijke deel, waar ik iets van weet. Het verhaal van niet-afbreekbare stofdeeltjes in longen heeft niets met chemie te maken. Steenkool is geen onschuldige stof zoals Winkelaar beweert. De sanatoria in Limburg lagen vroeger vol met mijnwerkers. Helaas is ook mijn vader, die kolenboer was, overleden aan longkanker. Toeval? Ook o.a. steenstof, houtstof en meel kan gevaarlijk zijn. Daarom begrijp ik niet dat onze deskundige chemicus broodbakken er bij haalt. In mijn jeugd had ik een buurman met een bakkerij en een oom die meelboer was. Als je weet wat je daar naar binnen kreeg? Gelukkig kregen niet alle mijnwerkers en kolenboeren longkanker. Een kwestie van kans. Gelukkig zit er hier in de lucht maar een fractie van het stof vergeleken met een kolenmijn of een meelmengerij. Maar er is nog steeds een kans. Niet afbreekbare fijnstof (en ultra-fijnstof?) hoopt zich in de loop der jaren op in de longen en de gevolgen komen veelal pas na tientallen jaren daarna aan het licht, zoals bij asbestose. Het zal maar bij jou zijn. Het verhaal van chemicus Winkelaar en wat hij er allemaal bijhaalt, zoals bezorgde moeders, is dan ook volkomen onzin en stuitend en past in de categorie virusontkenning.

Dat jullie een ingezonden 'mening' van een gerenommeerde organisatie als het FNV plaatsen kan ik nog enigszins begrijpen. Onbegrijpelijk vind ik dat jullie lezers misleiden met een onzinnig verhaal van een zelfingenomen ondeskundige 'chemicus'.


Wim van Koesveld, Wijk aan Zee


Dorpsraad reageert op immuunsysteem

Dhr Winkelaar wekt de ‘onjuiste' suggestie dat kinderen (en vrouwen) wel eens minder gevoelig zouden kunnen zijn voor schadelijke stoffen vanwege een 'beter werkende' immuunsysteem. Hij lijkt niet op de hoogte te zijn van de werking van het immuunsysteem; het wapent ons tegen bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en gifstoffen (zoals slangengif). Iedere toxicoloog zal Dhr. Winkelaar vertellen dat kinderen juist kwetsbaarder zijn voor schadelijke stoffen; zoals de zware metalen lood en vanadium in het stof in Wijk aan Zee (RIVM, 2019)


Werkgroep gezondheid Dorpsraad Wijk aan Zee