Alkmaardermeer, een unieke foto voor in het schaatsarchief.
Alkmaardermeer, een unieke foto voor in het schaatsarchief. (Foto: Marco van der Does)

Weekend winter wonderland, schaatsen zit in onze genen

NOORD-HOLLAND - Het schaatsen zit in onze genen. Het afgelopen weekend werd dat weer bewezen door naar de jeugd te kijken. In geen jaren hebben we ijs gehad. in 2018 hebben we een paar dagen op het ijs kunnen staan. Onze kleuters hadden dus nog nooit eerder op natuurijs gestaan. Toch zag je ze voorbij krabbelen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Natuurijs en schaatsen is voor ons een nationaal feest.

door onze redactie

Wachten op volgende vorstperiode

Alle leeftijden vermaakten zich op het ijs, ook rondom het Uitgeester- en Alkmaardermeer. Niet alleen werd er geschaatst. Te zien waren ook de ijszeilers, mensen met kites en een enkele durfal met een foil wing.

Het ijs was op de meeste sloten, meren en vaarten dik genoeg om de honderden passanten te dragen. Het spiegelgladde ijs nabij De Woude en Akersloot leverde unieke foto's op. Die kunnen zo het archief in van de lokale ijsclubs.

Koek-en-zopie-poli

Het mooie schaatsweer van de afgelopen dagen leverde naast veel schaatspret helaas ook botbreuken en ander letsel op. Niet iedereen was in topconditie, had de schaatsen geslepen of bleef rechtop staan bij ribbelijs.

De ziekenhuizen in de regio hielden hier rekening mee. Ze hadden hun roosters ingericht voor drukte door schaatsongevallen. Ze noemen het, naar eigen zeggen, de ‘koek-en-zopie-poli’.

Kennemer IJsbaan

Schaatsliefhebbers keken er al reikhalzen naar uit; natuurijs. Ook de vrijwilligers van Vereniging Kennemer IJsbaan stonden op scherp toen de koude periode werd voorspeld. Maar ook daar was het ‘Eerst zien, dan geloven’. Het ‘geloven’ werd bewaarheid toen de thermometer in de nachtelijke uren min tien aanwees. De ultieme sneeuwstorm eerder leek spelbreker te worden en gaf problemen voor de baan pal naast de Zeeweg.

Zeker 250 mensen ingeschreven als lid en donateur

Vrijwilligers gingen woensdag en donderdag aan de bak om de baan gereed te maken.

Vrijdag was het zover, vanaf tien uur in de ochtend tot acht uur ’s avonds schalde muziek uit de luidsprekers en lag het ovaal er wonderwel goed bij.

Best goed ijs

Secretaris Rutger van der Klip over de baanconditie: “Achterin de baan was het ijs vrij hobbelig, maar dankzij onze vrijwilligers was het best goed ijs op de rest van onze baan.” Door corona kon maar een beperkt aantal schaatsers per tijdvak het ijs op. Die moesten ook nog lid of donateur van de VKIJ zijn of zich ter plekke aanmelden voor lidmaatschap, of als donateur. “We hebben toch zeker 250 mensen kunnen inschrijven als lid en donateur. Het leek er op dat de schaatseuforie een beetje was ingezakt, maar op het moment dat het flink begon te vriezen keerde het enthousiasme terug.”

Dusseldorpervaart

Op de slootjes en plassen in gemeente Castricum werd er eveneens flink geschaatst. Na jaren was het ook weer mogelijk om op de Dusseldorpervaart in Limmen de schaatsen onder te binden. Daar was het ijs niet om over naar huis te schrijven, maar voor de ervaren schaatsers was het te doen.

De echte liefhebbers waren te vinden op de dunne spiegel van het Alkmaardermeer. Daar waren aan de westzijde de oevers veranderd in ware ijssculpturen. Kijk voor meer beelden ook op www.rodi.nl en onze Facebookpagina Rodi Castricum.

Schaatsbaan van de Vereniging Kennemer IJsbaan, nabij de Zeeweg in Bakkum.
Ingevroren steiger bij eiland van Zeilvereniging de Onderling.
Drukte op de Dusseldorpervaart in Limmen.
Klunen bij de Crommenije.
Drukte bij Uitgeestermeer.
Waaghalzen op het Alkmaardermeer.