Willem Koot (l), havenhond Suna en Co Nanne, niet enkel bestuursleden maar tevens zelfbenoemd (assistent)havenmeester.
Willem Koot (l), havenhond Suna en Co Nanne, niet enkel bestuursleden maar tevens zelfbenoemd (assistent)havenmeester. (Foto: Bert Westendorp)

Vereniging neemt het roer over

LIMMEN - Gemeente Castricum heeft besloten dat haven ’t Stet binnenkort uitgebreid wordt met veertien ligplaatsen. In totaal zijn er dan 52 plekken beschikbaar voor de watersporters. Daarnaast neemt het bestuur van Watersportvereniging Limmen de organisatie van het sfeervolle haventje op zich.

door Bert Westendorp

“Dat betekent dat de vereniging de ligplaatsen van de gemeente pacht en ook de havengelden int. Verder zijn we vanaf nu verantwoordelijk voor het toewijzen van de ligplaatsen”, laat secretaris en tevens penningmeester Co Nanne van Watersportvereniging Limmen weten. De Limmenaar was vrijdagmiddag druk bezig om zijn bootje (Het zijn enkel kleine boten die in de haven liggen) voor te bereiden op het verwachte winterweer. “De buitenboordmotor haal ik er af. Kijk, een paar graden nachtvorst is niet zo erg, maar met strenge vorst, ook overdag, moet de motor er echt wel af, anders vriest ie misschien stuk.”

Voorzitter Willem Koot wijst naar de overkant van de het haventje, de Koningsdam, waar in vroeger jaren een aantal kano’s een vaste plek had. “Er zijn geen kano’s meer in het haventje en op die plek komen nu ligplaatsen voor roeiboten. De palen daar gaan eruit en er komen stootwillen. Nu liggen de bootjes van die mensen ongeveer anderhalve meter van de kant en dat is lastig. De gemeente is verplicht ook voor twee kanoplaatsen te zorgen en die komen bij het bruggetje.”

Maar er moet ook regulier onderhoud gebeuren. De steigers aan de dorpskant worden aangepakt. Koot: "De loopplankjes op de steiger zijn aan vervanging toe. De instapplaatsen worden zodanig aangepakt dat iedereen veilig aan boord kan. Kosten voor rekening van de gemeente? Nee joh, dat doen we zelf wel. De vereniging loopt financieel geen enkel risico want de haven zelf is in bezit van gemeente Castricum en die betaalt ook het onderhoud.” "Uitbreiding van het aantal ligplekken is geen overbodige actie”, laat Nanne weten. "We hebben ongeveer honderd leden, waarvan een aantal niet eens een boot heeft. Verder zijn er veel leden die hun boot, meestal een rubberboot, thuis hebben opgeslagen. Op dit moment is er een wachtlijst van achttien liefhebbers die graag een ligplaats voor hun boot in 't Stet willen. We merken dat in deze coronatijd de belangstelling groot is.” Niet verwonderlijk, want reizen naar het buitenland lijkt ook dit jaar een bijzondere exercitie te worden. En wie de haven van Limmen uit vaart, heeft direct de beschikking over een fraai natuurgebied en kan ook simpel het Kerkemeer bij Akersloot bereiken. In tegenstelling tot de grote jachthavens in de omgeving is het huren van een ligplaats in Limmen goedkoop. "Je betaalt 60 euro per jaar en dat is inclusief lidmaatschap van de vereniging”, rekent penningmeester Nanne voor.


WSV Limmen heeft ook een Facebookpagina:

wsvlimmen.