Lekker sleetje rijden met leeftijdgenoten op het schoolplein, wat een feest!
Lekker sleetje rijden met leeftijdgenoten op het schoolplein, wat een feest! (Foto: aangeleverd)

'Iedereen voelt zich veilig en is blij weer aan de slag te kunnen’

CASTRICUM - Vanaf maandag 8 februari zijn alle basisscholen weer volledig open. Er gelden wel extra maatregelen, naast de huidige basisregels: om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een kleuterklas en een hoogste groep van de Vrijeschool Castricum trapten maandag af. En nu de wegen weer beter begaanbaar zijn, staan ook de leerkrachten die van buiten Castricum komen weer voor de klas. Gaat een Vrijeschool anders om met de extra coronamaatregelen? We vroegen het aan de directeur Marije Ehrlich.

door Yvette van der Does

Basisscholen gemeente Castricum weer open

Ehrlich: "Onze school houdt zich zoveel mogelijk aan de protocollen van de overheid. Dit houdt in dat de ouders de kinderen gespreid halen en brengen. We houden 1,5 meter afstand en blijven thuis als we ziek zijn. We proberen er als team wel zo ontspannen mogelijk in te staan. We dragen om die reden ook geen mondkapjes in school. In de gangen hebben we ook geen looproutes, dat is bij ons niet praktisch, dan moet je om ergens te komen het hele schoolgebouw door."

Andere werkelijkheid

Bij de tweede heropening heeft de overheid geleerd dat elke school een andere werkelijkheid heeft. En dat vraagt om een andere aanpak per school. Ehrlich: "Ik weet niet hoe andere scholen de protocollen precies naleven, daar heb ik geen zicht op. Onze school geeft in elk geval geen persoonlijke mening over het overheidsbeleid. Dit is daarnaast ook niet de plek om voor of tegen een overheidsbeleid te zijn. Onze taak is om de kinderen - zo onbezorgd mogelijk - hun lessen te laten volgen. We willen ze niet de hele dag confronteren met Corona. Als we angstige leerkrachten hadden gehad, dan hadden we misschien wel een iets ander beleid moeten voeren, maar iedereen voelt zich veilig in onze school en wil dolgraag weer aan de slag."

Erkenning keuze ouders

Vrijeschool Castricum erkent de ouders die hun eigen kind(eren) niet laten testen, mocht een kind in de klas positief getest zijn. "Wij kiezen ervoor om de ouders zelf een keuze te laten maken 'of ze wel of niet hun kind testen'. Er zijn scholen die besluiten de hele klas thuisonderwijs te geven als er teveel kinderen zijn die niet getest willen worden. Zover willen wij niet gaan. Kinderen die niet testen blijven bij ons tien dagen thuis. Ze krijgen thuisopdrachten mee en we houden zoveel mogelijk contact met ze. En als ze zelf ziek zijn moeten ze dat natuurlijk gewoon onder de dekens uitzieken.

Met sneeuw extra leuk

Ehrlich laat weten erg blij te zijn dat de scholen weer open zijn. "En met de sneeuw van deze week is het natuurlijk extra leuk dat de kinderen weer met hun klasgenoten samen kunnen zijn."

Op de foto is de kleuterklas van juf Sandra te zien.

De kleuterklas en juf Sandra brengen speelgoed naar het schoolplein.
Sleetje rijden op het schoolplein, feest voor de kleuterklas.