De Waaier verbindt op Nationale Pannenkoekdag.
De Waaier verbindt op Nationale Pannenkoekdag. (Foto: Lucienne van der Stouwe)

De magie van de pannenkoek

REGIO - Hoe kan een simpel mengsel van bloem, eieren en melk zoveel mensen verbinden? Tijdens de Pannenkoekenchallenge van stichting De Waaier waarbij ondernemers en vrijwilligers op Nationale Pannenkoekdag zoveel mogelijk pannenkoeken bakten voor bewoners van de zorglocaties, bleek eens te meer dat (samen) eten verbindt. En als er dan ook nog pannenkoeken op het menu staan, dan lijkt het of elke afstand, fysiek of sociaal, wordt overbrugd.

Hoewel veel mensen denken dat de pannenkoek een traditioneel Hollands gerecht is, is de waarheid dat dit recept al eeuwenlang over de hele wereld in allerlei variaties wordt gemaakt. Maar in de smeltkroes van de Nederlandse (voedsel)cultuur is die pannenkoek misschien tóch echt Hollands. Want welke leeftijd, sociale klasse of culturele achtergrond men ook heeft; als de pannenkoek op tafel komt dan voel je je thuis. En zo kwam het dat op Nationale Pannenkoekdag jarige Jerry in De Wittenburg, de Amsterdamse mevrouw Van Heumen in Oudorperzand en haar buurman die eigenlijk liever vrijdag-visdag had gehad, op hetzelfde moment verbonden waren door die ene pannenkoek op hun bord.

Geluksmomentje

Tientallen ondernemers en vrijwilligers bakten voor de Pannenkoekenchallenge van De Waaier - in verband met de corona-maatregelen - allemaal apart in eigen keuken maar met hetzelfde doel; een klein geluksmomentje bezorgen aan de bewoners van de zorglocaties. Want net als bingo is een pannenkoek op het menu eerder uitzondering dan regel binnen de overbelaste zorg. Dat gold ook voor de bakkers: "Het kost me 2 uur maar ik heb er 10 uur plezier van”, aldus een van hen. Kijk hoe stichting De Waaier met hulp van betrokken ondernemers nog meer geluksmomenten bezorgt: www.de-waaier.nl.