Geen excuus om niet te stemmen.
Geen excuus om niet te stemmen. (Foto: Archief)

Hoe gaat stemmen in coronatijd?

HEILOO - Woensdag 17 maart 2021 zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Alle gemeenten kijken hoe deze verkiezingen in coronatijd goed kunnen verlopen. Doel is de verkiezingen in maart 2021 zo veilig mogelijk te organiseren voor de kiezers en de stembureauleden.

Het RIVM adviseert om de basisregels ook leidend te laten zijn tijdens de komende verkiezingen. Dat betekent dat het stemlokaal zo ingericht moet worden dat kiezers en stembureauleden anderhalve meter afstand kunnen houden. Daarnaast adviseert het RIVM bijvoorbeeld potloden gedurende de dag schoon te maken.

Corona-veilige locaties

De gemeente zorgt ervoor dat stemmen in maart corona-veilig is voor alle kiezers. Er zijn soms andere stembureaus (stemlokalen) dan u gewend bent. Die zijn veel groter. Daardoor kan iedereen goed afstand houden. Er worden veilige looproutes gemaakt en aparte in- en uitgangen met eenrichtingsverkeer. Er zijn mondkapjes, kuchschermen, handgel, schone potloden beschikbaar voor stembureaumedewerkers en aanraakvlakken worden regelmatig schoongemaakt. Ouderen (70-plus) kunnen ook maandag 15 en dinsdag 16 maart of per brief stemmen. Het stemmen op 15 en 16 maart kan van 07.30 tot 21.00 uur in twee stembureaus, te weten in de bibliotheek aan de Westerweg n bij Theater De Beun aan de Willibrordusweg.

Stemmen per brief

Kiezers van 70 jaar en ouder kunnen ook per brief stemmen. Zij ontvangen begin maart een tweede pakketje per post. Daarin zitten een blanco stembiljet, twee enveloppen en een uitleg. U kunt thuis het stembiljet invullen en in de envelop opsturen. Of u brengt de envelop met uw stem langs in het gemeentehuis (inleverpunt) aan het Raadhuisplein 1 op 10, 11, 12, 15 of 16 maart tussen 09.00 en 17.00 uur of woensdag 17 maart tussen 07.30 en 21.00 uur.

Telefoonlijn

Vanaf vandaag kunnen kiezers van 70 jaar en ouder via 0800-1351 vragen stellen over het stemmen per brief. De telefoonlijn is zeven dagen per week van 08.00 tot 20.00 uur bereikbaar.

Gezondheid controleren

Het is belangrijk dat u alleen naar het stembureau komt als u gezond bent. Daarom krijgt u gelijk met uw stempas de gezondheidscheck toegestuurd. Daarmee kunt u vlak voor de verkiezingsdatum controleren of u gezond genoeg bent. Bent u niet fit, dan kunt u iemand machtigen om voor u te gaan stemmen. Voldoet u wel aan de gezondheidscheck, dan kunt u zelf gaan stemmen. U moet wel altijd de veiligheidsregels van het stemlokaal opvolgen: houd afstand, volg hygiƫneregels op. En doe uw mondkapje op.