Hoek Sifriedstraat - Bakkummerstraat  is aangewezen als voorlopige voorkeurslocatie Kindcentrum Cunera.
Hoek Sifriedstraat - Bakkummerstraat is aangewezen als voorlopige voorkeurslocatie Kindcentrum Cunera. (Foto: gemeente Castricum)

Ingezonden: 'De buurt is zich aan het ingraven'

BAKKUM - Inwoners rond de hoek van de Bakkummerstraat en de Sifriedstraat voelen zich overvallen met de voorlopige voorkeurslocatie voor de bouw van de nieuwe Basisschool Cunera door gemeente Castricum. Het ingeschakelde externe bureau heeft naar hun inzichten bij de locatiekeuze steken laten vallen. Dit laat het bestuur van Vereniging Groene Hoek (verder te noemen VGH) weten in een open brief weten.

Volgens de buurtbewoners is de hoek te klein en moet er een stuk duin worden afgegraven om de school op die plek te realiseren.

Bestuur VGH: “De Bakkummerstraat kan niet nog meer verkeer aan. Ondertussen speelt de gemeente geen open kaart naar de bewoners van Bakkum die zich inmiddels in een vereniging hebben georganiseerd. Een door de gemeente uitgeschreven enquête onder de bewoners van Bakkum wijst uit dat 70% van de bewoners tegen bebouwing van de hoek is. Er is overduidelijk geen draagvlak onder de bewoners voor de bebouwing van de hoek.” Midden in de lockdown viel er bij inwoners in Bakkum een uitnodiging in de bus voor een voorlichtingsavond rond de selectie van de voorkeurslocatie.Uit een door een extern onderzoeksbureau uitgevoerde studie was de hoek van de Bakkummerstraat en de Sifriedstraat als voorlopige voorkeurslocatie uit de bus gekomen. Ruim 50.000 euro verder waren de inwoners van Bakkum vervolgens aan de beurt om op 9 en 10 februari hun mening te geven over de locatiekeuze.

Bestuur VGH: “Op zijn zachtst gezegd verliepen de avonden nogal chaotisch.” Inmiddels hebben de bewoners rond de hoek van de Bakkummerstraat en de Sifriedstraat, die in de volksmond ook wel de Groene Hoek wordt genoemd, een buurtvereniging opgericht, zijn er vragen in de gemeenteraad gesteld, heeft de vereniging tijdens het raadsspreekuur op 1 maart de raad gesproken, en is contact geweest tussen de buurtvereniging en de gemeente.

Vragen gesteld aan gemeente

De vereniging, die ondertussen al 80 leden telt, heeft vragen gesteld aan de gemeente. "De gemeente geeft nauwelijks antwoord”, aldus het bestuur. "Voordat de vereniging met de wethouder onderwijs, Ron de Haan gaat praten willen wij deze vragen eerst beantwoord zien. Zo bleek tijdens de eerste voorlichtingsavond bijvoorbeeld dat het externe bureau zich nogal vergist had in het oppervlakte van de Groene Hoek. Een nogal pijnlijke vergissing. Nu moet een groot deel van het duin op de Groene Hoek worden afgegraven om de school op die plek te realiseren. Is het nu echt de bedoeling om het voor Bakkum zo karakteristieke stuk duin af te graven en het bos daar te kappen? Gaat het wel om een school als de wethouder het heeft over een bibliotheek, naschoolse opvang, avondcursussen en een gymzaal? En vervolgens blijft de wethouder maar zeggen, er staat nog niets vast, er staat niets op papier en er is geen geld. Maar waarom stort hij dit plan dan toch over de buurt uit? Realiseert hij zich niet dat dit soort plannen veel emoties losmaakt bij de buurt bewoners? Als er duin zal worden afgegraven heeft de wethouder zijn plannen dan al aan zijn collega-wethouder Falgun Binnendijk, die juist het groen in Castricum wil versterken, gedeeld? Wat vond zijn college-wethouder van zijn plannen?”

Vermoeden dat naar voorkeurslocatie is toegeschreven

“Hoe zit het überhaupt met het rapport van het externe bureau?” vraagt de vereniging zich af. “De woordvoerder van de gemeente zegt dat er helemaal geen rapport is, terwijl het college schrijft dat het in november 2020 gereed is gekomen. Met of zonder rapport, op grond van welke criteria zijn de locaties gewogen?” De vereniging heeft sterk het vermoeden dat naar de Groene Hoek als voorkeurslocatie is toegeschreven. “Hoe kan het zijn dat de Groene Hoek wat verkeersbereikbaarheid betreft positief uit de bus komt, terwijl het al jarenlang op gezette tijden filerijden is in de Bakkummerstraat? Waarom heeft het externe bureau bij haar zoektocht naar een geschikte locatie zich niet aan het door de gemeenteraad omschreven zoekgebied gehouden? Er is overduidelijk geen draagvlak voor welke bebouwing dan ook op de Groene Hoek. Dit blijkt ook uit de enquête die de gemeente onder de bewoners van Bakkum heeft uitgeschreven. Van de bewoners van Bakkum is maar liefst 70% tegen bebouwing van de Groene Hoek.”

Wat de vereniging verder enorm steekt is de stemmingmakerij die er na de twee voorlichtingsavonden volgt. Waarom opent de gemeente na de voorlichtingsavonden opnieuw de enquete, maar dan alleen voor de ouders van de Cuneraschool leerlingen? Natuurlijk is de vereniging niet tegen goed onderwijs in Bakkum. Alleen de Groene Hoek is daar niet de locatie voor. Sterker nog de vereniging heeft een commissie “goede ideeen” in het leven geroepen om over alternatieve locaties na te denken, maar niet voordat de Groene Hoek als voorkeurslocatie van de lijst is geschrapt.

De vereniging hoopt natuurlijk dat dit snel gebeurt. “De wethouder weet inmiddels dat er onder de bewoners van Bakkum geen draagvlak is voor de voorlopige voorkeurslocatie. Verder weet hij dat de vereniging alle beschikbare middelen zal inzetten om de bebouwing van de Groene Hoek te voorkomen. De buurt is zich aan het ingraven voor het geval dat de wethouder tegen alles in de locatiekeuze toch doorzet. Er liggen bunkers onder het duin.”

Gemeente Castricum over de nieuwe locatie:

Basisschool Cunera aan de Vondelstraat in Bakkum is gegroeid en kan de leerlingen niet meer kwijt in één gebouw. Het schoolbestuur, de Stichting Tabijn, wil graag een nieuw schoolgebouw met ruimte voor alle leerlingen én ook ruimte voor kinderopvang en buitenschoolse opvang.

De onderbouw van deze basisschool is inmiddels gehuisvest in een dependance aan de Prof. Winklerlaan. Door de aanhoudende groei van het aantal leerlingen is er op termijn geen ruimte meer voor de buitenschoolse opvang.

In het nieuwe kindcentrum Cunera kunnen kinderen vanaf hun geboorte tot het einde van de basisschool op één plek terecht.

De gemeente heeft het afgelopen jaar locatieonderzoek gedaan, in opdracht van de gemeenteraad. Als voorlopige voorkeurslocatie is de hoek Sifriedstraat - Bakkummerstraat (tegenover TC Bakkum) naar voren gekomen. Meer informatie over Vereniging Groene Hoek is te vinden op: www.degroenehoekbakkum.nl

Reageren? Stuur een mail naar redactie.cnb@rodi.nl