De eerste stemmer komt rond 7.30 uur op locatie St. Pancratiuskerk in Castricum zijn stem uitbrengen.
De eerste stemmer komt rond 7.30 uur op locatie St. Pancratiuskerk in Castricum zijn stem uitbrengen. (Foto: Aart Toth)

'Het rode potloodje mag u houden'

CASTRICUM – Velen hebben de mogelijkheid aangegrepen afgelopen dagen een stem uit te brengen voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021, voor vier jaar een nieuwe regering. Avondvullende televisieprogramma’s met praatprogramma’s en debatten gingen er traditioneel aan vooraf. Daarbij opnieuw beloftes voor de toekomst. De opkomst in Castricum lag iets lager dan bij vorige Tweede Kamerverkiezing. Dit jaar was de opkomst 87,8 procent. In 2017 kwam 88,2 procent van de stemgerechtigden naar de stembus. De VVD heeft bij de voorlopige uitslag de meeste stemmen gehaald. Ruim een kwart van de stemgerechtigden uit Castricum hebben ook voor deze partij gestemd (25,4%). Of de lagere opkomst met corona te maken heeft is niet bekend.

De VVD heeft bij de voorlopige uitslag de meeste stemmen gehaald.

Tweede grootste partij is D66 met 19,5 procent. Op de derde plek is geëindigd het CDA met 10,0 procent. En verder: PVV 7,4% - GroenLinks 6,1% - PvdA 5,8% - PvdD 5,5%- SP 4,6%- FvD 4,4%- Volt 2,8%- JA21 2,8% - CU 1,3%.

Noord-Holland

Veruit de meeste gemeenten lieten gisteravond weten dat de meeste stemmers op VVD hadden gestemd. Die uitslag is niet geheel verrassend: tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen koos het gros van de Noord-Hollandse gemeentes ook al overweldigend voor de partij van Mark Rutte.

D66 heeft vooral in de grote steden flink aan terrein gewonnen. In zowel Haarlem als Amsterdam komt de partij onder leiding van Sigrid Kaag als grootste uit de bus. 80% van de inwoners van Noord-Holland trok op de verkiezingsdagen van 2021 naar de stembus. In vergelijking met vier jaar geleden stemde 1,5% minder mensen op VVD in Noord-Holland. D66 boekte een winst van 3,4%, terwijl PVV dit jaar 1,8% minder stemmen behaalde. Bekijk op rodi.nl/castricum de kaart met de verkiezingsuitslag van alle partijen in Noord-Holland.

Kleine partijen winnen terrein

Ook in Castricum wint D66 flink terrein. In onze gemeente is het aantal mensen dat op de partij stemt gegroeid ten opzichte van 2017. CDA verloor stemmen, net als GroenLinks. Kleinere partijen Forum voor Democratie, JA21 en de ChristenUnie hebben in vrijwel de hele provincie aan terrein gewonnen en ook nieuwkomer Volt heeft stemmen gewonnen in Castricum.

Hygiënemaatregelen

Onze verslaggever en stembureau lid St. Pancratiuskerk Aart Toth over de lange verkiezingsdag: "Alle stembureaus hadden extra hygiënemaatregelen genomen en hadden duidelijke looproutes ingebouwd. We hadden tijdens de training en rondom het examen ook extra tijd besteed aan de coronaregels." Op de dag zelf werkt Toth met twee ploegen, om elkaar te kunnen afwisselen. "We hebben gewerkt van 7.00 tot 23.30 uur inclusief stemmen tellen."

Met het gemeentehuis om de hoek was het niet lang wachten voor de voorlopige uitslag.

Mondkapjes en desinfecteer

Zaak was het om alle stemgerechtigden bij binnenkomst te controleren op het dragen van een mondkapje en het desinfecteren van de handen. Ook het aantal wat naar binnen mocht was aan een maximum gebonden. Gemeente Castricum had ervoor gekozen om de rode potloden vanwege Corona mee te geven naar huis. Aart: "De dag verliep voorspoedig. Drukker werd het toen moeders, die net hun kinderen naar school hadden gebracht, in een horde het stembureau bestormden. De sfeer was overigens goed. Voorzitter John Hommes zat verplicht achter de tafel, met een faceshield op en handschoenen aan. De overige leden wissellenden van functie."

De mogelijkheid om een stem uit te brengen eindigde rond 21.00 uur, waarna er een soort ritueel ontstond in een vooraf bepaalde volgorde van: deuren sluiten, stembus openen en het openvouwen van de stembiljetten. Flinke lappen papier werden op politieke partij gesorteerd, wat met voor Castricum 34 verschillende partijen een wirwar van stembiljetten tot op de grond. Daarna het eigenlijke tellen en controleren en (op) voorkeurstemmen sorteren. De avond in stembureau 5 werd rond 23.30 uur afgesloten en de spullen opgeruimd en klaargezet voor transport. Aart tot slot: "Moe maar voldaan sloten we de deuren van onze tijdelijke werkplek om thuis de einduitslagen te bekijken."

Een doos vol gratis rode stempotloden als herinnering aan het coronaverkiezingsjaar.
John & Henk Hommes voorzitter en lid van stembureau Pancratius onder bescherming van Coronabescherming en meer