Er was veel succes voor
Er was veel succes voor (Foto: aangeleverd)

Danla Shaolin pakt 11 eerste prijzen

PURMEREND - Iedereen heeft er last van. Door corona ging er veel niet door en mocht er niet gereisd worden. Zo ook de pupillen van Danla Shaolin Gongfu. Jaarlijks reisden deze jongeren stad en land af om mee te doen met toernooien in binnen- en buitenland, maar sinds maart vorig jaar ligt de hele competitie stil.

Voor veel corona-problemen kwam een digitale oplossing, dus ook voor de toernooien voor Kung Fu en Wushu: de e-competitie. Trainers en coaches maken zelf opnames van de wedstrijdvormen van hun leerlingen en sturen deze in op een speciaal hiervoor ingericht platform. Via YouTube komt er dan een live stream zodat iedereen alle inzendingen en de jury scores kan meekijken. Zo kon Danla Shaolin Gongfu op 30 mei voor het eerst deelnemen aan een e-competitie.

In totaal deden 9 Purmerendse sporters mee met in totaal 24 opnames. De eerste uitdaging was de beperkte tijd. Een opname mocht maar 30 seconden duren, terwijl bij een live wedstrijd de maximale duur van een vorm (routine) ongeveer een minuut is. De wedstrijdvormen waar Danla mee werkt kennen een lange traditie in China, maar moesten voor deze e-competitie grondig worden ingekort.

De deelnemers konden meedoen in de ongewapende (vuist)vorm en/of een gewapende vorm met een stok, jian (smal zwaard) of dao (breed zwaard).

Zondagmiddag 30 mei zaten alle sporters thuis op hun eigen bank te kijken naar de live stream op YouTube, terwijl er onderling contact werd gehouden via Whatsapp. Wat direct opviel was dat, ondanks dat er al zo lang geen wedstrijden zijn geweest, de leerlingen allemaal een enorme groei laten zien in vergelijking met de laatste wedstrijden.

De jongste deelnemers, Oleg Kononienko en Joris Zwaal haalden een keurige 3e en 4e plek in de klasse 6-10 jaar voor vuistvormen. De meisjes waren deze keer breed vertegenwoordigt in de klasse 11-14 jaar. Emma Klop (6e vuist, 5e wapen), Alicia van der Kuijl (2e vuist, 6e wapen), Samantha van der Kuijl (5e vuist, 3e wapen), Morgan Frerejean (3e vuist, 4e wapen) en Suzanne Vogel (4e vuist, 2e wapen) deden allemaal mee in deze klasse.

Morgan Frerejean (5e plaats), Emma Klop (6e plaats) en Suzanne Vogel (7e plaats) mochten zich ook meten in de gewapende klasse 11-17 jaar. Suzanne Vogel en Morgan Frerejean deden ook mee in een speciale klasse: duilian. Hierbij wordt een soort schijngevecht gehouden van twee of meer deelnemers. Hierbij haalden zij een 2e en 3e prijs.

Yannick van Amsterdam deed mee in de klasses vuistvorm 11-14 jaar (8e plaats), wapenvorm 11-14 jaar (4e plaats) en wapenvorm 11-17 jaar (8e plaats). Bij de volwassenen was Dan Mihai Radulescu bijzonder succesvol. Hij haalde liefst 4 prijzen: handvorm 15+ (1e plaats), wapen 18+ (2e plaats), moderne handvorm/Wushu 18+ (3e plaats), moderne wapenvorm 18+ (3e plaats).

Al met al een succesvolle eerste deelname aan een internationale e-competitie. Het is nog niet de mooie ervaring van een echt internationaal toernooi, maar het is goed dat deze sporters zich weer internationaal mogen meten met de competitie. Het motiveert om steeds beter te worden en door te blijven trainen. Om hopelijk heel snel weer onze concurrenten weer echt te mogen ontmoeten.