Menigeen zal zich weer tegoed doen aan de malse haring.
Menigeen zal zich weer tegoed doen aan de malse haring. (Foto: aangeleverd)

Hollandse Nieuwe wordt op 16 juni verwacht

Voor de echte haringliefhebber klinkt de datum 16 juni als muziek in de oren. Die dag arriveert de Hollandse Nieuwe Haring.

Zoals ieder jaar wordt de dag voor de start het eerste vaatje Hollandse Nieuwe traditioneel geveild. Dit jaar staat de veiling volledig in het teken van ‘Stichting Ambulance Wens’ dit was afgelopen jaar ook het geval maar dit evenement is zoals heel veel evenementen afgelopen jaar ook gecanceld.

De missie van Stichting Ambulance Wens is om iedere terminale bedlegerige patiënt die aandacht te geven die hij/zij verdient, zodat de patiënt niet hoeft te overlijden zonder dat één laatste wens is gerealiseerd. Door het meemaken van deze gebeurtenis kan er wellicht voor de patiënt zelf en diens omgeving weer een beetje licht komen in die laatste dagen.
Echter omdat er maar één wens de laatste kan zijn en we die graag aan iedere patiënt gunnen helpen we iedere patiënt maar één keer!
Dat is wat wij willen bereiken. Levenskwaliteit toevoegen aan die laatste periode, zodat een klein deel van de ellende even opzij gezet kan worden.

Vlaggetjesdag

De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe vindt traditioneel in Scheveningen plaats, daags vóór de start van de verkoop van de nieuwe haring in het hele land. Zodra de nieuwe haringen weer overal verkrijgbaar zijn, wordt de komst van de nieuwe vangst 2021 op tal van plaatsen gevierd met haringparty's en andere evenementen, zoals Vlaggetjesdag.

Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten.


De komst van nieuwe haring zorgt jaarlijks voor een extra beleving.