Arnold Bartels was jaren betrokken bij Hospice in Vrijheid.
Arnold Bartels was jaren betrokken bij Hospice in Vrijheid. (Archieffoto: Han Giskes)

Arnold (Nol) Bartels (79) overleden

PURMEREND - Hij woonde in Zuidoostbeemster, maar met het overlijden van Arnold Bartels is een échte Purmerender heen gegaan. Arnold Bartels overleed zaterdag 5 juni op 79-jarige leeftijd. Hij leed al jaren aan COPD.

Arnold Bartels was tot vorig jaar als voorzitter van de Stichting Vrienden van Hospice in Vrijheid. Jaren daarvoor was hij samen met zijn twee broers, Wim en Gerard, verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van Bartels Woninginrichting aan de Dubbele Buurt in Purmerend. Destijds namen de broers de zaak over van vader Gerardus Quirinus Bartels. De winkel in het hartje van de stad was een begrip.

Vorig jaar moest Bartels vanwege zijn gezondheid de voorzittershamer van de Stichting Vrienden van Hospice in Vrijheid neerleggen. Dat besluit viel hem zwaar. Temeer omdat hij in dit werk zijn passie had gevonden. Zijn vrouw Ans stond in 2012 mede aan de basis van het hospice waarvan de opening een jaar later was.

Bij zijn afscheid als voorzitter zei hij vorig jaar maart in deze krant nog: "De gedachte om naar een hospice te moeten is vreselijk, maar aan de andere kant denk ik: hoe mooi is het niet om hier de allerlaatste fase van je leven door te brengen? Er wordt door leiding en vrijwilligers zoveel liefde, passie en gevoel gegeven. Niet alleen naar de gasten toe, maar zeker ook richting familie. Ik heb daar zoveel bewondering voor", zegt gevoelsmens Arnold Bartels.

In december 2019 kreeg Arnold Bartels de gouden speld als blijk van waardering voor zijn inspanningen gedurende de afgelopen jaren. Het verraste hem en vervulde hem met trots.

Arnold Bartels, die op maandag 14 juni naar zijn laatste rustplaats wordt gebracht, laat zijn vrouw, drie kinderen en vier kleinkinderen achter.