Frenkie de Jong (l) en Matthijs de Ligt in actie.
Frenkie de Jong (l) en Matthijs de Ligt in actie. (Foto: ANP/PA/NurPhoto Filipe Amorim)

Jonkies in Oranje willen gewoon 'lekker ballen’

Luxe en sterallures voeren de boventoon en spelers worden op steeds jongere leeftijd de hemel in geprezen. Het valt dan ook niet mee als jonkie om je staande te houden in de wereld van het topvoetbal. De Oranje-jochies Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt lukt dat ogenschijnlijk zonder problemen. Net als de broekies Donyell Malen en Owen Wijndal laten zij zich niet gek maken en doen gewoon waar ze goed in zijn: lekker voetballen.

Wereldsterren laten tijdens dit EK de Oranje-leeuw brullen

In het mondaine Turijn wordt er wel eens gegniffeld om de kleding van Matthijs de Ligt. Terwijl sommige ploeggenoten strak gekleed volgens de nieuwste modetrend uit hun glimmende sportbolides kruipen, voegt de 21-jarige centrale verdediger van het grote Juventus zich in zijn gewone kloffie tussen hen. Hij vindt de glamour prachtig om te zien, maar voor hem zelf hoeft het niet en daar voelt de jongeling zich prima bij. Schitteren doet hij liever op het veld. En dat gaat hem fantastisch af. Bij Ajax toont hij zich als absoluut broekie al een volwassen verdediger, maar twee jaar in de Italiaanse Serie A hebben hem naar eigen zeggen nog veel meer gerijpt. In het land waar ze verdedigen tot kunst hebben verheven leert De Ligt snel en veel met zijn ervaren teammaat Giorgi Chiellini als grote voorbeeld. Hij groeit mentaal en wordt ook een topper in het verdedigen van de zone. Matthijs de Ligt is op zijn jonge leeftijd al een van de beste verdedigers ter wereld. Met zijn bij Ajax opgestoken voetballende vermogen is hij ook in Oranje al een onbetwiste vaste kracht. Dat geldt ook voor De Ligt’s voormalige ploeggenoot bij Ajax, Frenkie de Jong.

Veelzijdig

Na zijn eerste de beste puike seizoen bij de Amsterdammers trekt hij al naar Barcelona. Na een wat moeizaam eerste seizoen steekt hij afgelopen seizoen onder leiding van coach Ronald Koeman regelmatig Lionel Messi naar de kroon bij het wisselvallig acterende Barcelona. De Spaanse media zijn regelmatig lyrisch over de jonge Oranje-klant en zien nu al de leider van de Catalaanse topploeg in hem. De Jong ontpopt zich in Spanje tot een veelzijdige en lastig te bespelen middenvelder. Hij is snel, werkt hard en leest een wedstrijd als geen ander. Hij is enorm balvast, waardoor hij met zijn dribbels en inzicht een duel kan openbreken. Daarbij ontwikkelt hij ook steeds meer een neusje voor doelpunten en assists. Als het even niet loopt probeert hij van alles om het tij te keren, en dat alles in dienst van het team.

Voorbeeldprof

Het geeft aan dat de van talent overlopende architect van Oranje zich niet te groot voelt. Net als De Ligt toont De Jong zich een voorbeeldprof. Doen waar je goed in bent, zonder poeha. Buiten het veld is hij al net zo gewoontjes als zijn voormalige Ajaxmaatje en oogt hij nog steeds als de pleintjesvoetballer, die vooral 'lekker wil ballen’.

Frenkie de Jong steekt Messi naar de kroon

Met de twee jonge wereldsterren mag Oranje zich in de handen wrijven. Ze zijn de toekomst van het Nederlands elftal, maar ook meteen het heden. Ze staan er komend EK om de Oranje-leeuw te laten brullen. Dat doen zij met nog twee talentvolle jonkies. Voorin lijkt de 22-jarige Donyell Malen op links de beste optie naast spits Depay. Hij heeft zich na zijn blessure van vorig jaar bij PSV weer prima ontwikkeld. Met zijn snelheid, dribbels en oog voor de ruimte kan hij altijd en overal gevaar stichten en dat is in Europa niet onopgemerkt gebleven. Malen kan zomaar de nieuwe ploeggenoot van De Ligt of De Jong worden, want naast Liverpool hebben Juventus en Barcelona al belangstelling voor hem getoond. Het vierde jonkie in de basiself van Frank de Boer is niemand minder dan Owen Wijndal. De linksback van AZ is technisch begaafd en heeft het aanvallend vermogen dat bij een dominerend Oranje uitstekend van pas komt.

Fussballen

Ook Wijndal toont een en al spelvreugde en geeft Oranje nog meer jeugdige schwung, dat aanstekelijk werkt op de wat meer ervaren spelers om hen heen. De jonkies kunnen op die manier van Oranje een geoliede machine maken, geheel in de filosofie van oud-bondscoach Ernst Happel: ‘kein geloel, gewoon fussballen!'.

'Onze' jonkies schitteren op het veld.