Afbeelding
(De trotse jeugdkeepers van vpv Purmersteijn, met de trainers. In het midden Cor Oltenhof. (Foto: Han Giskes))

Feestje bij Purmersteijn: 37 gediplomeerde jeugdkeepers erbij

PURMEREND – De jaarlijkse uitreiking van de keepersdiploma’s aan de jeugdkeepers van vpv Purmersteijn is vorige week woensdag wederom uitgemond in een zeer geslaagd feestje. Maar liefst 37 jongens en meisjes van de onderbouw (8 tot 12 jaar) kregen het diploma 2020-2021 met bijbehorende medaille uitgereikt. Tussendoor konden ze los op ouderwetse spelletjes, en ook konden ze het nog even opnemen tegen Nordin Bakker, keeper van FC Volendam, die met zijn aanwezigheid het event opluisterde.

Cor Oltenhof, één van de drie keeperstrainers van de club, is uiterst trots op zijn pupillen. Sinds twee jaar traint hij de keepers van de jeugd en hij is nog steeds vaak genoeg verrast door hun motivatie. “Afgelopen jaar was natuurlijk niet zo makkelijk”, vertelt hij. “De kinderen konden geen wedstrijden spelen, behalve onderlinge partijtjes, maar de trainingen gingen wel door. Dan denk je; als ze toch niet kunnen spelen zullen ze daar ook wel geen trek in hebben. Integendeel. Iedereen was er altijd. In weer en wind.”

Focus op jeugd

De jeugd is een belangrijke focus van vpv Purmersteijn. “De keepers vervullen daarin een heel belangrijke rol. Vroeger werd je op doel gezet wanneer je niet zo goed kon voetballen, en dan was het fijn als je een bal kon tegenhouden en ver uitgooien, maar dat is flink veranderd. De keeper wordt gezien als heel belangrijk in het team. Er wordt veel van ze verwacht. Dat proberen wij over te brengen op de jeugd en ze daar enthousiast voor te maken. Voor veel jeugd is het nog het meest interessant om te voetballen en zoveel mogelijk doelpunten te scoren. Wij willen laten zien dat het keepersvak ook heel mooi is."


"Maar je moet er wat voor over hebben. Want je kunt 89 minuten een geweldige keeper zijn, als er dan in de laatste minuut een bal door gaat ben je opeens een slechte keeper. Je hebt dus een goede motivatie nodig, en die vind je als je de andere aspecten ziet van het keeper zijn. Daarin is bijvoorbeeld het meevoetballen heel erg belangrijk geworden. Binnen je eigen ruimte je medespelers aanspelen. Voordeel van een keeper is dat hij of zij het hele veld en spel voor zich ziet, en het beste beeld en overzicht heeft. Daar moet je gebruik van maken.”

Motiveren

De keepers trainen drie keer per week. Onder de 37 kinderen zitten, geeft Cor aan, een aantal heel goede keepers. “We proberen de keeperstraining hier vanaf de jeugd goed op te zetten, en motivatie en enthousiasme te creëren. En voor ons is het geweldig leuk om te doen. Je ziet ze groeien en het enthousiasme is bijzonder groot.”

Nordin Bakker

De aanwezigheid van Nordin Bakker, die de medailles uitreikte en de twee bekers voor de aanmoedigingsprijs, gaf het event niet alleen luister, ook hij kon de kinderen weer verder motiveren. Cor: "Die kinderen kijken toch tegen hem op. Hij is een rolmodel. Als ze hem in actie zien, met die souplesse en die stijl, zien ze eigenlijk hoeveel je moet kunnen om een goede keeper te zijn. Dat maakt dat ze zich nog meer inzetten om het keepersvak te leren. En we zoeken altijd nieuwe jeugd voor onze keeperstrainingen, met name uit de lichting 2011 tot 2014. Dus als je geïnteresseerd bent, neem dan even contact op en draai een proeftraining mee!”



Afbeelding