Politiek op hoog niveau

Terwijl ‘ze’ in Den Haag doen alsof er niets te regeren valt, tonen sommige politici in onze stad zich van hun meest daadkrachtige kant. Niet opmerkelijk, want met de verkiezingen in aantocht is het hoog tijd om je als partij te profileren.

Zo zien we dat de Stadspartij (waarvan thans ook de Beemster Polder Partij deel uit maakt) in een advertentie verkondigt dat er hoog nodig een medisch centrum in Middenbeemster moet komen. Logisch, wie wil dat niet?

Minstens zo boeiend vind ik de vragen die Ouderenpartij AOV stelde over een tweetal bankjes in het Molenplantsoen. Verwijderd vanwege overlast gevende hangjongeren, maar kennelijk ernstig gemist door ouderen die hun vaste plekje aan de oever van de Where kwijt zijn.

Zo maar twee dingen die mij opvallen en die ik schaar onder het kopje ‘verkiezingsgedoe’. Lekker makkelijk scoren. Waar ik de partijen de vingers nu niet aan zie branden is de vraag waar de opvangplek voor problematische daklozen moet komen. Nee, die kwestie tillen we over de verkiezingen heen. Stel je voor dat zo’n kwestie stemmen gaat kosten.

Het zou fijn zijn wanneer partijen zich nu al uitlaten over hun voorkeur. Het gaat er bij mij niet in dat men zich daarover nog geen mening heeft gevormd. Daarvoor sleept deze kwestie al te lang. Niemand wil zo’n opvangplek in de achtertuin, terwijl ‘men’ in het algemeen meent dat zo’n opvangplek onvermijdelijk is.

Draai niet om de hete brij heen. Laat blijken naar welke plek (of plekken) de gedachten uitgaan. Maak er een verkiezingsitem van! Dan valt er tenminste iets te stemmen. Want tegen hogere ozb zijn we allemaal, meer en goede scholen wil iedereen, groen in de stad is fijn en huisvuil van de straat idem. En ja, natuurlijk heel veel meer woningen erbij is bittere noodzaak. Waarin onderscheiden de partijen zich? Wie het weet mag het zeggen.