Het bestuur van de Sportraad Purmerend.
Het bestuur van de Sportraad Purmerend.

Zorg, onderwijs en bewegen

Nu de landelijke verkiezingen voorbij zijn, komt de volgende spannende fase, namelijk de coalitie vormen. In de landelijke debatten en de (social) media zijn vele bekende onderwerpen aan de orde gekomen om ons als kiezer te verleiden op hen te stemmen. Het waren de bekende thema’s.

Column Sportraad

Wat ons echter is opgevallen dat een landelijke visie op sport en bewegen ontbrak. Bij de thema’s die gekozen konden worden kwam dit niet voor. Zelfs niet bij de onderwerpen als zorg of onderwijs. Bij de zorg ging het debat alleen maar over het ‘pandemie proof’ maken, de vergrijzing, de kosten en de premies of het eigen risico. Bij het onderwijs ging het alleen maar over kennisachterstand, kleinere klassen etc. Zonder ook maar enige politieke lading te geven aan deze twee aandachtsgebieden hebben we maatschappelijk wel iets op te lossen. Sport en bewegen speelt hierbij een belangrijke rol. Nu is het niet zo dat landelijk geen beleid is op sport en bewegen. Kijkende naar de site van de rijksoverheid zijn we onder de indruk van het vele beleid wat er is op sportgebied.


Om de zorg betaalbaar te houden zou er meer bewogen moeten worden. Niet door de mensen die al veel bewegen, maar door mensen die niet bewegen. Want deze medelanders lopen hogere gezondheidsrisico’s. Overigens kun je hier op een passieve manier al veel aan doen. Moest je vroeger zoeken naar een lift of roltrap, nu loop je er in een winkelcentrum of ander openbaar gebouw tegenaan. Draai het om. Zet de trap midden in de hal en de hulpmiddelen voor mensen die het echt nodig hebben, zoals de lift en roltrap, uit het zicht. Leg meer fietspaden aan en maak ze tweemaal zo breed voor langzaam- en snel verkeer. Leg in het Purmerbos een mountainbike parcours aan. In het onderwijs is een stapeling en een diversiteit gaande van initiatieven om het bewegen te stimuleren. Evalueer, maak keuzes en maak het structureel onderdeel van het onderwijsaanbod.


Lokaal zien wij uit naar de verkiezingen dit najaar. Op onze site vindt u onze aandachtsgebieden waarop wij VOOR de verkiezingen de lokale partijen op zullen checken. Het is dan aan u of, en in welke mate, er voldoende aandacht is voor sport en bewegen.


Kijk dus op: www.sportraadpurmerend.nl

Bewegen binnen de sport,

Sportraad Purmerend