Afbeelding
Cindy Rodermond-Snabilié: "Ik hou van alles wat creatief is. (Foto: Han Giskes)

Cindy Rodermond maakt kleurboek van Purmerend voor VHP

PURMEREND - De Vereniging Historisch Purmerend bestaat 50 jaar. Een grote viering is niet mogelijk, maar wel was er een bijzondere attentie voor de 1750 leden: Kleurrijk Purmerend. Een kleur-/fotoboek van objecten en panden in Purmerend. Een bedrijvige éénvrouws-klus die wel wat extra aandacht verdient. Want Cindy Rodermond-Snabilié fotografeerde en tekende twintig objecten, voegde bij elk een korte beschrijving toe en maakte het tot een mooie combinatie van naslagwerk en doe-boek.

“Het boek was oorspronkelijk alleen bestemd voor Tineke Abercrombie en Jan Dekkers bij hun aftreden uit het bestuur van VHP”, vertelt Cindy. “Maar omdat het zo’n mooi boek is waarin veel werk zit, is er toch een drukker gezocht voor een grotere oplage ter ere van het 50-jarig jubileum.” Het idee van een kleurboek kwam van Cindy zelf. “Ik had Tineke, de vorige voorzitter, wel eens horen zeggen hoe jammer het was dat er geen kleurboek is van Purmerend. Toen zij zou stoppen als voorzitter dacht ik; dat kan ik vast wel maken. Ik vond het zo’n leuk idee! Maar dan gaat het groeien. Alleen de kleurplaten, dat wordt wel een klein boekje dan. Dus ik besloot er ook foto’s bij te doen van objecten en panden in de binnenstad, en daarbij een stukje beschrijvende tekst. Op de ene pagina de foto met omschrijving, op de andere de tekening. Zo kwam ik op een omvang van ruim veertig pagina’s met twintig foto’s en twintig kleurplaten.”

Cindy werkt als vrijwilligster bij de VHP en in het Purmerends Museum. "Dat zit een beetje in mijn achtergrond. Ik was collectiebeheerder bij de ABN AMRO. Nadat ik mijn baan kwijtraakte wilde ik vrijwilligerswerk gaan doen. Zo stuitte ik een paar jaar geleden op de oproep van VHP waar ze iemand zochten om foto's te scannen.

Lees verder op pagina 3



Dat werd ik uiteindelijk niet want Jan Dekkers, die mij rondleidde, vertelde dat ze veel objecten hadden die nog niet waren geregistreerd. Dat wilde ik graag gaan doen. Het ligt natuurlijk heel erg in het verlengde van het werk dat ik deed. Daarnaast fotografeer ik in het Purmerends Museum de collectie en assisteer ik de conservator Saskia van de Berg met allerlei werkzaamheden.” Maar ze zet haar kennis en kunde op meer locaties in. "Ik ben ook actief voor het Rijksmuseum van Oudheden met het beschrijven en nakijken van de brievenboeken. Bovendien was ik nog vrijwillig bezig bij ABN AMRO voor het scannen van foto's. Maar in april ga ik daar weer twee dagen per week aan de slag, zij hebben een grote archief- en kunstcollectie. Er is gewoon nog heel veel werk bij bedrijven en organisaties als het gaat om digitalisering en registratie.”

Voor de keuze van de objecten in haar eigen boek ging ze zorgvuldig te werk. Niet alleen het voor de hand liggende, maar ook wat verborgen pareltjes. “Het moet voor een kleurplaat niet te priegelig worden, en ook niet saai, dus je kunt niet alles gebruiken. De Koepelkerk, het oude Stadhuis, die staan er natuurlijk in. Maar ik koos ook voor andere dingen. Zoals het tegeltableau op een woning aan de Herengracht. Dat vond ik zelf altijd al heel mooi, en het kleurt ook lekker. Of de Barbier op het Gouw, zo’n leuke ouderwetse zaak, met een mooie gevel en oude spulletjes. Dat vond ik ook leuk om er in te doen. Het is wel geen monument maar toch, het is deel van de binnenstad. Of de koeienkop op de hoek van de Koemarkt. Die valt veel mensen niet eens op. Ik heb hem erin gezet omdat hij zo’n mooie vlakverdeling heeft. Het is wel leuk dat wanneer mensen hem in het boek zien staan ze er ineens wel op gaan letten.”

Cindy vond haar eigen procedé uit voor het vervaardigen van de tekeningen. Ze maakte zelf de foto’s in de stad. Daarvan zette ze een zwart-wit versie op de computer. Die printte ze uit en legde ze op een lichtbak. Op kopieerpapier trok ze alle lijnen na. Daaroverheen weer een wit vel, en dan met stift de lijnen natrekken. Dat laatste vel plaatste ze terug in de pc, waar ze het hier en daar nog wat verfijnde, en klaar is de kleurplaat. Een aardige klus.

Maar dat maakte Cindy niet uit. “Ik ben gewoon gek op alles wat creatief is. Ik heb veel workshops gedaan. Soms ga ik daar gewoon voor op vakantie. Heerlijk om altijd bezig te zijn. Ik probeer van alles uit, en vind het vooral leuk om dingen te maken die ook een beetje nuttig zijn. Zo is boekbinden voor mij een wat uit de hand gelopen hobby geworden. Maar dat kon ik weer goed gebruiken om voor de twee kleurboeken voor Tineke en Jan een mooie doos te maken eromheen, met ook ruimte voor de kleurpotloden. Daarmee werd het één geheel en een heel feestelijk, leuk cadeau.”

En fijn natuurlijk, dat nu meer mensen Kleurrijk Purmerend kunnen inkleuren, en wellicht voor schoolgaande jeugd om zo wat meer van de stad te leren kennen?

Het boek is vooralsnog, zolang de voorraad strekt, alleen te koop bij VHP en kost € 5,-.

Bij het lidmaatschap voor € 15,- per jaar krijgt men, ook zolang de voorraad strekt, het kleurboek cadeau.

Afbeelding