Commissaris van de Koning Arthur van Dijk overhandigde een symbool met agrarische achtergrond, die tevens de verbinding met Purmerend aangeeft.
Commissaris van de Koning Arthur van Dijk overhandigde een symbool met agrarische achtergrond, die tevens de verbinding met Purmerend aangeeft. (Foto: aangeleverd)

Commissaris Koning lovend over Beemster

BEEMSTER - Arthur van Dijk, Commissaris van de Koning in Noord-Holland, bracht vorige week een bezoek aan Beemster. Het was het laatste officiële ambtsbezoek vanuit de provincie, want indien de Eerste Kamer groen licht geeft, zullen de gemeenten Beemster en Purmerend vanaf 1 januari 2022 verder gaan als één gemeente.

Tijdens het bezoek sprak hij met het college en ging hij met burgemeester Karen Heerschop langs bij De Beemster Bron, het centrum voor ambacht en educatie waar allerlei mensen en organisaties werken en bij elkaar komen om van elkaar te leren en inspiratie op te doen. Vervolgens praatte hij in een digitale meeting met de gemeenteraad over de fusie met Purmerend, participatie, samenwerking en verbinding in de regio.


"Met het samengaan van beide gemeenten wordt de bestuurskracht versterkt. De fusie maakt de verbetering van de kwaliteit van dienstverlening aan inwoners mogelijk, het vermindert de kwetsbaarheid van de gemeente en zorgt voor een toename van de bestuurskracht", aldus Van Dijk in zijn toespraak.

Hij complimenteerde de raad voor de keuzes die er gedurende het proces zijn gemaakt. Volgens hem getuigt van zelfbewustzijn en bestuurlijk lef. Hij ging daarbij nadrukkelijk in op de mogelijke scepsis. "Veel gemeenteraden en de inwoners die zij vertegenwoordigen vrezen dat door de fusie de identiteit van een gemeente verdwijnt. Dat geldt ongetwijfeld ook voor sommige raadsleden en inwoners van Beemster. Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat die vrees onterecht is."

Een bestuurlijke fusie betekent geen verlies van identiteit, meent Van Dijk.