Vergankelijk

Vaccineren gebeurt in De Beuk, de sporthal die in vroeger tijden De Beukenkamp heette. Genoemd naar een wethouder uit een niet eens zo heel ver verleden. Cor Beukenkamp, een heuse PvdA'er die zich sterk maakte voor de sport. Dat een sporthal zijn naam kreeg was terecht en daarmee zou zijn naam in de eeuwigheid voortleven. De eeuwigheid in Purmerend is beperkt. Zo bleek althans toen de nieuwe sporthal opeens De Beuk werd. Niets herinnert meer aan Cor Beukenkamp.

Stadsbestuurders worden nogal eens vereerd met een straatnaam. Burgemeesters als D. en R. Kooiman kregen een weg, respectievelijk een park. Cramwinckel kreeg een plantsoen en Van Burg en Van Dam kregen een ieder winkelplein. Dat het Wormerplein ook is vernoemd naar een oud burgemeester zal velen verrassen. Tutein Nolthenius, Cavaljé en Van Citters kregen elk een plein en Hooft Hasselaar en Van IJsendijk een straat. Waarom Kikkert en Van Baak niets kregen moet u zelf maar eens uitzoeken. Ik zou zeggen: eigen schuld, dikke bult. Gek genoeg kreeg Leen Verbeek nog geen steegje. Per abuis vergeten of opzet?

In Purmer-Zuid zijn er tal van straten die vernoemd zijn naar oud-wethouders. Straks, als in Zuid-Zuid nog veel meer woningen verrijzen, is er ruim gelegenheid om meer oud-stadsbestuurders te eren met een straatnaam. Een Arie-Wim Boerplein, een Ruud Verboomkade of een Hans Kriegersingel. Wanneer wethouder Eveline Tijmstra over een paar weken opeens toch onze stad verruilt voor een plekje in de Tweede Kamer, kan de nieuwe parkeergarage nabij het stadhuis haar naam krijgen.

Don Bijllaan?

En als over pakweg anderhalf jaar Don Bijl met pensioen moet, tsja …. die man verdient een promenade, een boulevard of op zijn minst een laan.