Het bestuur van de Sportraad Purmerend.
Het bestuur van de Sportraad Purmerend. (Foto: aangeleverd)

Haalt Purmerend de norm van 5%?

Recent is bij het Mulier instituut een rapport verschenen over het middelbaar beroepsonderwijs, het bewegen en een bredere gezondheidsbevordering. Sinds 2012 is er binnen het MBO aandacht voor gezonde levensstijl. Uit een recent onderzoek is gebleken dat naast sport en bewegen er ook aandacht is voor voeding, roken-, alcohol en drugspreventie. Hoewel het positief is dat dit beleid breed verankerd is, is het effect hiervan niet goed merkbaar.

Column Sportraad

Nu weten wij dat veel zaken die met een gezonde levensstijl hebben te maken, vooral een gedragsverandering is. En gedragsveranderingen hebben de typische eigenaardigheid dat dit lastig is vol te houden. We vervallen immers snel in oude automatische patronen: ons gewoontegedrag. De coronapandemie heeft bij veel Nederlanders, ook jongeren, ertoe geleid dat zij minder bewegen. Nu reeds weten wij dat na de pandemie het een uitdaging zal zijn om die mensen weer aan het bewegen te krijgen.

In 2016 is er een beleidsnorm afgesproken om 5% van de onderwijstijd te besteden aan bewegen en sport. Maar het aantal scholen die dit haalt is sinds 2016 nagenoeg niet gestegen. Wij weten wij niet of de norm hier gehaald wordt, dus ook lokaal is het interessant te bekijken hoe het in Purmerend zit met de 5% norm. Immers met een gezonde levensstijl kun je niet jong genoeg beginnen. Wij hebben het al eerder geschreven, een gezonde levensstijl en samen sporten bevorderd de sociale cohesie van een stad; is preventief met betrekking tot crimineel gedrag en levert lagere maatschappelijke kosten op zoals gezondheidsvoorzieningen.

Integraal aanbod

Dit rapport versterkt onze gedachten dat we meer moeten inzetten op een integraal bewegingsaanbod. Dit is ook te lezen in onze aandachtspunten voor de verkiezingen zoals deze zijn te lezen op onze website. Een lopend initiatief om de openbare sportterreinen meer voor naschoolse bewegingsactiviteiten te benutten past hier goed in. Maar ook de sportverenigingen kunnen met schoolbesturen in gesprek om bijvoorbeeld sportclinics te organiseren. Enerzijds wordt er bewogen, er kan aan de 5% norm worden gewerkt en de deelnemers zijn potentiele nieuwe leden. Kortom na de pandemie is er werk aan de winkel, maar nu reeds kunnen we aan de voorbereidingen beginnen.

Kijk ook eens op

sportraadpurmerend.nl

Bewegen binnen de sport