Saskia, Saar en Margot (v.l.n.r.) zijn dolblij dat hun InStyle weer open is.
Saskia, Saar en Margot (v.l.n.r.) zijn dolblij dat hun InStyle weer open is. (Foto: Han Giskes)

"Yes, eindelijk mogen we weer"

PURMEREND - Bijna alle contactberoepen zijn sinds gisteren weer toegestaan. Kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstylisten, massagesalons zijn weer aan de slag. Ook winkels hebben op afspraak de deuren geopend. De verruiming komt bovenop de afhaalmogelijkheid in winkels. Nu zijn alle ogen gericht op de eerstvolgende persconferentie, volgende week. Alle ondernemers, inclusief de horeca, hopen dat het kabinet opnieuw met versoepelingen komt.

Oproep om de lokale winkels te blijven steunen

Saskia Wals is werkzaam bij InStyle Women's Fashion en steekt haar enthousiasme niet onder stoelen of banken. "We zijn vanochtend om tien uur open gegaan en konden onmiddellijk de eerste klant helpen. Het is echt heel grappig, de mensen zijn zo blij dat we weer open zijn. We hebben al bloemen en cake van klanten gekregen. Het kan niet op", aldus Saskia gistermiddag.

Bij Kapsalon Mert aan de Willem Eggertstraat nam de drukte sinds gisterochtend met de minuut toe. "Ik ben hartstikke blij dat ik weer open kan. Nu maar hopen dat we definitief open mogen blijven en niet dat we binnenkort weer dicht moeten omdat het aantal infecties stijgt", aldus de eigenaar, die zich daarna verontschuldigd vanwege het aantal klanten dat hij nog moet knippen en scheren.

Het is natuurlijk fantastisch dat er weer wat mag voor winkels en contactberoepen. Uit gesprekken met ondernemers en brancheorganisaties is wel duidelijk geworden dat het water hen aan de lippen staat. Om die reden blijft Mario Hegger, wethouder van onder meer Economische Zaken in Purmerend, een oproep doen aan alle Purmerenders en Beemsterlingen om toch vooral te kopen bij de lokale ondernemers. "Vooral nu het weer kan moeten we deze winkeliers blijven steunen."

Spelregels

Nog even de spelregels vanaf nu. De winkels mogen op afspraak klanten ontvangen. Per verdieping mogen maximaal twee klanten tegelijk zijn. Zij moeten minimaal tien minuten in de winkel blijven en er mogen maximaal zes klanten per uur naar binnen. Dit is om te voorkomen dat ze elkaar te snel afwisselen en met elkaar in contact komen. Daarnaast moeten klanten zich vier uur voor een bezoek aanmelden. Wie klachten heeft moet thuis blijven. Winkeliers en klanten moeten een mond-


Zie verder pagina 19

FC Volendam-trainer Wim Jonk werd gistermiddag gespot terwijl hij de winkel van Deitmers Select verliet.