Afbeelding
Rachel Hayhoe. (Foto: Els Broers)

“Testamentcheck kan extra leed voorkomen”

PURMEREND - Hayhoe Familierechtadvies bestaat vijf jaar. Niet alleen een mooi moment om te verhuizen naar een groter kantoor aan de Gorslaan maar ook om ruimte te maken voor nieuwe initiatieven. Rachel Hayhoe zit vol plannen. Eén daarvan is om mensen meer bewust te maken van het belang van het up to date houden van testamenten. “Ik zie zoveel verdriet langskomen omdat dingen anders blijken te zijn dan men dacht dat het was. Veel kan worden voorkomen door een regelmatige testamentcheck, maar ook door het opstellen van een levenstestament.”

"In principe bestaat een groot deel van mijn werk uit het oplossen van en begeleiden bij situaties nadat een overlijden heeft plaatsgevonden. Dat doe ik met liefde, maar ik zie ook dat veel daarvan te vermijden is. Een partner verliezen is al erg, en dan blijkt dat de erfenis niet altijd zo geregeld is als iemand dacht. Daarom wil ik juist ook adviseren over de inhoud van een testament, en mensen op het hart drukken dat een testament niet altijd levensbestendig is. Er verandert heel veel in een leven. Of het nu gaat om scheiding, om kinderen die meerderjarig worden, om een erfenis, een huis kopen, vermogen dat wijzigt of zelfs ruzie binnen de familie. En dat gaat op voor iedereen, of je nu 10 of 100.000 euro op de bank hebt staan. Bij iedereen speelt wel iets dat je moet checken, en elke situatie is anders”, benadrukt Rachel.

Zodra er iets verandert in iemands persoonlijke of financiële omstandigheden zou men daarop het testament moeten aanpassen. Rachel: “Ik doe vaak ‘quickscans’: anderhalf uur om alles even door te nemen, kijken of er aandachtspunten zijn. Zelf spreek ik af met de mensen die na mijn advies een testament maken dat zij contact opnemen als er iets wijzigt in hun omstandigheden, om te kijken of dat gevolgen heeft.”


"Ik ben mede ondernemer geworden om te doen wat ik leuk vind en de vrijheid te hebben om zaken op mijn eigen manier vorm te geven”, vervolgt ze. "Ik voel een sterke maatschappelijke betrokkenheid. Dat uit zich in regelmatige inzet voor een goed doel, maar ook in dat beetje extra doen in persoonlijke begeleiding of in het verder helpen van een stagiair. Daarom bestaat mijn bedrijf nu alweer vijf jaar, en weten mensen me te vinden. Ik hoop dit nog lang te kunnen doen.”

www.hayhoefamilierechtadvies.nl

Afbeelding