Afbeelding
1925: Afslaggebouw (met witte ramen) en de neerzetloods. (Foto: Waterlands Archief)

Een zinderende Beemsterburgwal

PURMEREND - Een paar weken geleden namen de burgemeesters van Beemster en Purmerend op de Beemsterbrug de eerste gezamenlijke stadsplattegrond in ontvangst, in aanloop naar de fusie. Een symbolische plek, met bovendien op een steenworp afstand het restant van de eeuwenlange synergie tussen Beemster en Purmerend. Op de Beemsterburgwal stond het veilinggebouw waar tot 1953 de tuinbouwveilingen werden gehouden van Afslagvereniging Beemster, Purmerend en Omstreken (B.P.&O). Een bruisend deel van de stad met paard-en-wagen files aan toe.

B.P.&O werd opgericht in 1896 om het de tuinders wat gemakkelijker te maken. Datzelfde jaar vond de eerste veiling plaats, nog langs de Where aan het Venediƫn. De Beemster producten, met name grote partijen augurken en tuinbonen, aangevoerd over het water of per paard en wagen, lagen op de kade en de afslager liep langs de aangeboden producten waar de koper op kon reageren.

In 1905 werd de afslag verplaatst naar de Beemsterburgwal waar in 1908 een houten veilinggebouw aan de waterkant in gebruik werd genomen, uitgerust met een afslagklok. Hierdoor veranderde de veiling in een doorrijveiling. De producten bleven nu op de wagen en werden zo voor de klok verkocht. De kopers zaten op houten banken boven het water. In 1927 werd een nieuw groot stenen afslaggebouw gebouwd er tegenover. Een markant gebouw, met lessenaars voor de kopers. Het kwam leeg nadat in 1953 de groenteveiling werd verplaatst naar een nieuw pand in de Overwhere waar uiteindelijk in 1980 het doek viel. Het oude veilinggebouw aan de Beemsterburgwal heeft nog verschillende bestemmingen gekend, waaronder als rooms-katholieke noodkerk. Het was in gebruik als legerdump-zaak toen het in 2003 afbrandde. Sindsdien herinnerde niets in de enorme leegte aan de Beemsterburgwal nog aan de bedrijvigheid van toen. Inmiddels ligt er met De Vijfhoek een plan voor nieuwbouw, dat recht doet aan het historische karakter.

Bronnen: Margreet Lenstra (Waterlands Archief), 400 jaar Beemster


aan lessenaars zaten en de waar onder de veilingklok werd doorgeschoven.

Tijdens de eerste veiling dat jaar, nog langs de Where aan het Venediƫn, gingen als eerste de vier zakken tuinbomen van de heer Van Baarsen van de hand, voor f 1,10 per zak.

Afbeelding