Ideetje

Er is steeds vaker discussie over de vraag of de op hout gestookte stadsverwarming wel goed is voor het milieu. Bossen worden gekapt, het hout moet over grote afstanden worden vervoerd en de uitstoot is bepaald niet milieuvriendelijk. Een goed alternatief is evenwel niet 1, 2, 3 voor handen. We willen c.q. moeten immers van het gas af, kolen gestookte elektriciteitscentrales worden stilgelegd, kernenergie is een hoofdpijndossier en waterstof is voor de zeer nabije toekomst nog geen goed alternatief. Kortom, het is kiezen uit alleen maar kwaden.

Een ander hoofdpijndossier is dat van de mega datacenters. Ze liggen onder vuur door hun hoge stroomverbruik dat de klimaatdoelen in gevaar brengt, wordt beweerd. Die datacenters echter komen als het ware in de plaats van de servers die voorheen in de bedrijven stonden en nu zijn geplaatst in de centrale datacenters.

Er zijn vast regelingen die kunnen helpen zo'n ideetje uit te voeren

Feitelijk een verschuiving van het energiegebruik, die uiteindelijk toch een lager energiegebruik oplevert. De warmte die al die servers produceren, kan worden gebruikt om huizen te verwarmen, mits die dicht bij het datacenter liggen. De grootste datacenters liggen te ver verwijderd van de bewoonde wereld en daarom gaat de vrijkomende warmte de lucht in. Verspilde energie.

Purmerend zou – zo op het eerste gezicht – twee vliegen in één klap kunnen slaan. Op Baanstee-Noord komt een 2e stadsverwarmingscentrale. Als de gemeente er nou eens voor zou zorgen dat er in de directe nabijheid een datacenter verrijst, dan kan die zorgen voor de broodnodige warmte die via het stadsverwarmingsnet in de huizen terecht komt.

Er zijn vast en zeker subsidieregelingen die kunnen helpen zo'n ideetje uit te voeren.