Over de kiesdrempel van Z Lijner

Opnieuw komt Z Lijner in zijn altoos prikkelende column met het voorstel voor een kiesdrempel bij de aanstaande raadsverkiezingen. Hij heeft gelijk als hij constateert dat veel partijen zitting hebben in de Purmerendse raad. Vorige keer werden tien partijen gekozen, en met afsplitsingen erbij zitten we nu op twaalf fracties. Weinig spreektijd per partij, weinig tijd voor debat en argumenten, weinig tijd om elkaar te overtuigen.

"Laten de fracties in de raad beter met elkaar samenwerken"

Echter, Z Lijner’s middel lijkt me erger dan de kwaal. Want hoe hoog moet zijn kiesdrempel worden, en wie gaat dat bepalen? Om effectief te zijn, mag de drempel niet te laag worden. In 2018 kwam één partij met zes zetels in de raad, vier partijen met vier zetels en vijf partijen met elk drie zetels.

"Liever niet morrelen aan het stelsel" 

Om versnippering effectief tegen te gaan, had je dus een kiesdrempel van vier zetels nodig. Je houdt dan vijf partijen over, die serieus met elkaar in debat kunnen gaan. Heel efficiënt. Maar we missen dan Leefbaar Purmerend, AOV, PvdA, SP en PVV, samen 15 raadszetels, 40% van de kiezers. Die kiezers zullen zich terecht met een truc buitengesloten voelen.

Laten we daarom niet morrelen aan het stelsel. Er zijn 37 zetels, dus wie 1/37 van de stemmen heeft, krijgt een zetel. Helder, overzichtelijk, en niet te manipuleren. Want misschien komt een volgende keer een lagere of een hogere kiesdrempel beter uit voor sommige partijen.
En laten de fracties in de raad beter met elkaar samenwerken. Gezamenlijke projecten en woordvoerders bij punten, waar je het over eens bent, kunnen al veel tijd en herhaling schelen.


Met dank voor plaatsing!

Peter Zwart,
kandidaat-raadslid GroenLinks
(vier zetels, dus geen belanghebbende)