Een dashcam registreert bewijs tijdens een ongeluk voor de verzekeringsmaatschappij.
Een dashcam registreert bewijs tijdens een ongeluk voor de verzekeringsmaatschappij. (Foto: Adobe Stock)

Is je auto hightech genoeg?

Wie tegenwoordig een auto koopt die net van de band komt, zal zich niet verbazen dat er allerlei snufjes in zitten om de auto veilig te laten rijden. Denk aan een voor- en achter-uit-rij-camera, piepjes als er geen afstand genoeg is tussen de auto en zijn voorganger, enzovoorts. 

Maar wie in een oudere auto rijdt, kan zijn wagen natuurlijk ook verfraaien met de nodige hightech. Er is een groot aanbod aan gadgets die helpen om de auto moderner te maken of functies toe te voegen die de automobilist misschien nodig heeft.

Handsfree

Niemand mag sinds 2002 meer achter het stuur bellen met een telefoon in de hand, vanuit een rijdende auto. Ook SMS'en, e-mailen en internetten vallen onder dat verbod. Tegenwoordig kan de verkeerspolitie zo goed in de auto kijken om zo vast te leggen of iemand achter het stuur zijn mobieltje in de hand heeft, tot vrijwel onder het stuur. Zo ja, valt er een boete van 240 euro plus 9 euro administratiekosten op de deurmat. Om dat te vermijden is het wijs om een handsfree carkit te installeren in de auto. In de nieuwe auto's zit het vaak al in het dashboard.

Dashcam

Een dashcam kopen is om verschillende reden een goed idee. In eerste instantie om ongelukken op de weg mee vast te leggen. Handig voor de verzekeringsmaatschappij! Of leg de omgeving vast tijdens leuke tripjes. Leuk om terug te kijken of je wat gemist hebt.