Fort Spijkerboor.
Fort Spijkerboor. (Foto: aangeleverd)

Hollandse Waterlinies door andere bril

REGIO - De 3D-Waterwerken-expositie ‘De Hollandse Waterlinies door een andere bril’ toont het unieke watermanagementsysteem van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie dat meer dan 100 jaar lang het geheime verdedigingswapen van Nederland was. De reizende expositie is tot en met 29 augustus te zien op Fort bij Spijkerboor in de Beemster.

3D-expositie tot eind augustus in Fort Spijkerboor

Door inzet van de ingenieuze waterwerken van de Hollandse Waterlinies konden de laaggelegen polders systematisch tot kniehoogte onder water worden gezet waardoor de vijand werd tegengehouden. De toelichtingen bij deze expositie zijn verzorgd door het Kenniscentrum Waterlinies. Het spectaculaire effect van 3D-foto’s geeft een ruimtelijk en realistisch beeld. Twee jaar lang werkte de fotografen van deze foto’s belangeloos mee aan dit project.

Ook de Inlaatsluis in de Zuider Beemsterdijk komt voor in de tentoonstelling. Dit waterwerk in de Middenbeemster zorgde voor inundatie van het zuidelijk deel van Droogmakerij de Beemster. De sluis werd in 1890 in de Zuiddijk gebouwd en maakte het mogelijk om water uit het Noordhollands-Kanaal in de droogmakerij te laten lopen. Het zuidelijk deel van de Beemster was met behulp van damsluizen en aarden verhogingen zo ingericht dat het dorp Zuid-Oost Beemster bij een inundatie droog bleef en de rest van dit deel onder water kwam te staan.

De expositie is onderdeel van het themajaar Ode aan het Landschap Hollandse Waterlinies. De Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een overzicht van de data en locaties van de reizende expositie is te vinden op www.odeaandehollandsewaterlinies.nl