Herrie om het hotel

De bouwplannen van Van der Valk voor een hotel in kom A7 liggen al een tijd in de ijskast en het ziet er niet naar uit dat die plannen daar nu snel weer uit komen. De provincie vindt het geen goed plan en datzelfde geldt voor tientallen belanghebbenden , variërend van de Beusebosliefhebbers, de vleermuizenbelangenbehartigers tot omwonenden die de geplande hoogte van het gebouw verafschuwen.

Het zit ‘m vooral in de hoogte. De hoteltoren zou – volgens de provincie – de horizon vervuilen en het naburige werelderfgoed aantasten. De gemeente Purmerend ligt – zo lijkt – op ramkoers en wil de plannen doorzetten. Het doet denken aan een wedstrijdje ‘verplassen’. Wie heeft de sterkste straal: de provincie of de gemeente?

Iets dat beter past in het landschap zal velen over de streep trekken

Niet minder dan 38 bezwaarschriften zijn er ingediend tegen de bouwplannen. Alle bezwaarmakers zullen hun eigen reden hebben om bezwaar te maken. En de gemeente zal steeds op ieder individueel geval een reactie moeten geven. Een reactie die er – waarschijnlijk - op neerkomt dat het bezwaar onvoldoende gewicht heeft om de bouw tegen te houden.

Pragmatisme lijkt me in dit geval op z’n plaats. Rijd door het land en zie overal die Van der Valkvogel. Soms een hoge toren, meestal een bescheiden hoogbouw. Zit daar nu niet de sleutel die tot een voor velen bevredigende uitkomst leidt? Voor een architect moet het niet heel moeilijk zijn om afstand te doen van de hoge toren en iets bedenken dat wél acceptabel is voor de provincie en voor veel bezwaarmakers. Natuurlijk, de flora- en faunabeschermers zullen zich blijven verzetten, maar het horizon vervuilende ontwerp inruilen voor iets dat beter past in het landschap zal vele anderen over de streep trekken.