Het oude stadhuis aan de Kaasmarkt in oorlogstijd.
Het oude stadhuis aan de Kaasmarkt in oorlogstijd. (Foto: aangeleverd)

Lopen langs markante oorlogspunten

PURMEREND - Het Gilde biedt zaterdag 24 juli een wandeling aan langs markante oorlogspunten in de stad. Bezocht wordt het monument op de Kaasmarkt met uitleg over de omgekomen Purmerenders. Start om 13.30 uur voor de VVV-museumwinkel aan de Peperstraat.

In de Peperstraat gaat de aandacht uit naar het huis waar Meijer van der Sluis zat ondergedoken. De wandeling gaat ook langs de plekken waar de gaarkeukens gevestigd waren en er is aandacht voor de verandering van namen als Julianastraat en Wilhelminalaan, die een tijdlang Stationsstraat en Verlengde Stationsstraat heetten.

Daarna is het richting de oude begraafplaats en wordt het verhaal van Johannes Kolijn verteld. Hij werd zonder pardon op 4 augustus1944 in zijn deuropening dood geschoten door leden van de Silbertanne Aktion. De reden: hij was een belastingonderduiking van een NSB'er op het spoor. Verder aandacht voor de Stolpersteine voor de Rusthoeve van mevrouw Jeanette Heihmans en nog veel meer verhalen over wat er allemaal in de oorlog heeft afgespeeld.

Gidsen van dienst zijn Henk Meines en Dick Blokker. De tocht duurt circa anderhalf uur. Deelname kost € 4,-. Opgeven uiterlijk vrijdag 23 juli voor 15.30 uur bij de winkel. Telefoon 0299 207022, of per mail via wandelingen@purmerendsmuseum.nl