Van links naar rechts Stijn Franken, Mirco Nieberg, Maron de Rooij van de studie Commerciële Economie van de HvA. Jelle Ritzema ontbreekt.
Van links naar rechts Stijn Franken, Mirco Nieberg, Maron de Rooij van de studie Commerciële Economie van de HvA. Jelle Ritzema ontbreekt. (Foto: aangeleverd)

Studenten worden hulpverleners

REGIO - Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft aangeknidgd dat zij het nieuwe schooljaar gaat beginnen met het opleiden van studenten tot hulpverlener. De studie Commerciële Economie is een samenwerking aangegaan met Hartslag.nu en start vanaf september 2021 met het geven van levensreddende trainingen aan studenten.

Tragisch geval Christian Eriksen heeft de relevantie alleen maar groter gemaakt

Net als de rest van de wereld zat heel voetbalminnend Nederland in grote angst nadat de Deense voetballer Christian Eriksen tijdens de EK-wedstrijd Denemarken-Finland ineens tegen de grond ging en levenloos bleef liggen. De impact was en is nog steeds groot. 

"De hartstilstand van Christian Eriksen tijdens EK wedstrijd Denemarken - Finland was een wereldwijd aangrijpende gebeurtenis. Het heeft er wel voor gezorgd dat reanimatiecursussen gewilder zijn dan ooit", legt Stijn Franken uit. Hij en drie andere afstudeerstudenten van de Hogeschool van Amsterdam namen weken geleden al het voortouw om te komen tot het invoeren van levensreddende trainingen. "Vanaf september krijgen alle eerste- en tweedejaars studenten van hun opleiding Commerciële Economie een BHV training, inclusief reanimatie", vertelt hij.

Het einddoel van Maron de Rooij, Stijn Franken, Mirco Nieberg en Jelle Ritzema is om een miljoen studenten als eerstehulpverlener op te leiden. In samenwerking met Jeroen Kreft en Hartslag.nu is dit initiatief opgezet. “Elke student kan een groot verschil maken met deze kennis”, zegt Marjolein van Vlaanderen, opleidingsmanager Commerciële Economie.

Zonder certificaat mag je gewoon aan de slag met een AED-kit. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat je weet hoe je hiermee om moet gaan. In deze 1,5 uur durende training leren studenten dus niet alleen om te reanimeren. 

De eerste les zal plaatsvinden in het aankomende studiejaar. Het voortouw wordt genomen door de studie Commerciële Economie. Vervolgens zal er worden uitgebreid naar andere studies en faculteiten. De toekomstvisie is erop gericht om uiteindelijk alle studenten van deze training te voorzien.

Naar de Hogeschool van Amsterdam gaan traditioneel veel studenten vanuit de regio Waterland, Purmerend, Edam-Volendam en Zaanstreek.