Deze foto is ter illustratie en heeft niets te maken met spookbewoning.
Deze foto is ter illustratie en heeft niets te maken met spookbewoning. (Foto: aangeleverd)

Niet ingeschreven op bewuste adres

PURMEREND - Bij een controle in het kader van spookbewoning in Purmer-Zuid, Overwhere en de Beemster stuitte de gemeente op twee panden die werden bewoond door personen die niet op de bewuste adressen staan ingeschreven.


Op drie adressen was niemand aanwezig, maar waren er wel signalen van bewoning. Hier volgt een tweede controle. Tien panden waren leegstaand, werden verbouwd, stonden te koop of waren net verkocht.


De gemeente maakt zich hard voor een veilige en prettige werk- en leefomgeving. Spookbewoning past daar niet bij, daarom worden regelmatig controles uitgevoerd. Tijdens de controles worden adressen bezocht waar al langere tijd niemand staat ingeschreven. Dit wordt bijgehouden in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit systeem is gekoppeld aan bepaalde voorzieningen en maatregelen. Dit kan gaan om een uitkering, de berekening van een studietoelage of de bepaling van de gemeentebelastingen.


Het is dus belangrijk dat de BRP op orde is. Ook voor het welzijn van de bewoners zelf: illegale bewoning kan gevaar opleveren als bijvoorbeeld brand uitbreekt. De gemeente hoopt met de controles ook deze bewustwording te vergroten. Het kan ook voorkomen dat er niemand op een adres geregistreerd staat omdat de woning voor andere doeleinden wordt gebruikt. 

De gemeente roept op om te helpen spookbewoning tegen te gaan. Vermoedens kan men melden via fraudemeldpunt@purmerend.nl 


Als u denkt dat ergens sprake is van criminele activiteiten, kunt u dit melden bij de politie via telefoonnummer 0900-8844. Of via Meld Misdaad Anoniem via www.meldmisdaadanoniem.nl of telefonisch via 0800-7000.