Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Waterlands Orgelfestijn in Purmerend

PURMEREND -  De Stichting Orgelkring Waterland wil de orgels in de regio Waterland onder de aandacht brengen van een zo groot mogelijk publiek. Onder andere met het jaarlijkse Waterlands Orgelfestijn. Hierin wordt op 28 juli  om 20:00 uur het derde concert van het jaar plaats in de Nicolaaskerk te Purmerend. 

Het grote orgel werd gebouwd in 1742 door Rudolph Garrels, onder gebruikmaking van ouder pijpwerk uit de 16e en 17e eeuw. Het orgel wordt die avond bespeeld door Henk Verhoef uit Amsterdam. Verhoef volgde zijn opleiding aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Bernard Bartelink en Piet Kee. Daarna studeerde hij een jaar bij AndrĂ© Isoir in Parijs. Verhoef is organist van de Nieuwe Kerk te Amsterdam, en daarnaast organist en beiaardier van de Vrije Universiteit. Als stadsbeiaardier van Monnickendam bespeelt hij daar het oudste beiaard ter wereld. Over het Purmerender Garrels-orgel redigeerde hij een monografie. 

Op het Purmerender Garrels-orgel wordt vaak muziek van Bach geprogrammeerd. Voor het concert op 28 juli heeft Henk Verhoef een gevarieerd programma met muziek van Buxtehude, Sweelinck, Scheidemann, Muffat, Reger, Franck en ook Bach samengesteld. Het Garrels-orgel heeft een brede dispositie met diverse achtvoets registers. Dat nodigt uit tot meer dan Barokmuziek alleen. Kortom, een programma met enkele werken die men niet zo snel weer zal horen in Purmerend, prachtig gecombineerd met oude muziek waarbij uiteraard Bach niet zal onderbreken.

U kunt reserveren op www.orgelkringwaterland.nl.