Afbeelding
Maarten Rabelink, Lara en Ivo.(Foto: Maarten Rabelink)

Spelen met de geschiedenis van Purmerend

PURMEREND – Na de puzzel van vorig jaar, en het kleurboek van VHP heeft Purmerend er weer een mooi, uniek creatief stadsobject bij: een spel. Geïnitieerd ditmaal door restaurant Rozemeijer op Padjedijk. Lara en Ivo zijn de uitbaters van Rozemeijer, vernoemd naar de ooit welbekende bakkerij van de opa en oma van Lara op de Oude Vismarkt in Purmerend.

Purmerend 1410

Hun aanpak in hun restaurant had altijd al een creatieve inslag, maar de coronatijd vroeg daarin nog een tandje meer. Hun goede vriend Maarten Rabelink stond hen daarin graag terzijde, en samen sparden ze over creatieve ideeën om extra inkomsten te genereren. Daar kwam uiteindelijk een bijzonder project uit, door Maarten bedacht en gemaakt: Purmerend 1410. Een escapespel waarmee Purmerenders niet alleen een gezellige tijd kunnen hebben maar ook de geschiedenis van hun stad kunnen leren kennen.

Anno 2021 zullen de Purmerenders de namen Willem Eggert en Jan van Egmond vooral kennen als naamgevers aan een groot winkelcentrum en een middelbare school in de stad. Maar wie waren zij? Het spel neemt je mee terug in de tijd.

Middeleeuwen

De omgeving waarin Purmerend ligt zag er in de middeleeuwen heel anders uit. Een moerasgebied met heel veel veen. Het landschap is zo goed als onbegaanbaar. Er wonen rond het jaar 1000 wellicht wel wat mensen maar van bebouwing van enige omvang was nog geen sprake.

Willem Eggert

Maar in 1410 krijgt Willem Eggert een stuk grond in handen met daarop ook het kleine vissersdorpje Purmereynde en dan verandert er veel...

Raadsels

Dit escape spel begint in dat, voor Purmerend belangrijke, jaar 1410. Je leert Willem Eggert, Jan III van Egmond en een andere bekende Purmerenders (BP’er) kennen. Los, met familie of vrienden thuis, in de tuin of op het terras, alle raadsels (met gebruik van internet) op en leer de geschiedenis van de stad op een leuke manier kennen. Het spel is ook geschikt voor een ieder die Purmerend (nog) niet kent.

Te koop bij:

Het spel is te koop op de website www.etenbijrozemeijer.nl/escape en vanaf 9 juni ook bij de VVV museumwinkel, Boekhandel het Leesteken en bij Franzen Koffie - Thee - wijn & sigaren. Het spel kost €17,50.

Afbeelding