Mooie woorden

Nieuwe plannen worden meestal verpakt in mooie woorden. Een treffend voorbeeld daarvan was de online presentatie over het Beusebos Hotel.

Het werd slechts een eenzijdig verhaal van de kant van de gemeente en de architect. Het wordt geen hotel aan het bos, maar een hotel in een bos. Of nog mooier: “we hebben een bos waar een hotel in staat.”, aldus de architect. Hij zal vast goed kunnen tekenen, maar zijn mondelinge toelichting kan beter. De getoonde plaatjes maakten veel goed en wat mij betreft gaat dat hotel er komen.                        

Dat de provincie daar anders over denkt, is op zich enigszins opmerkelijk. Goed, het hoge hotel zal de horizon vervuilen. Maar kijk eens verder. Wie de A7 in noordelijke richting volgt, ziet voorbij de ringvaart enorme windmolens staan. En het alsmaar uitdijende Middenbeemster tast het polderland kennelijk niet aan. Het lelijke Dan Heel Europa in Weidevenne; bepaald geen voorbeeld van geslaagde architectuur.

Kortom, in het recente verleden nam men het niet zo nauw. En dan zou zo’n hotel nu opeens in de Provinciale ogen een miskleun zijn? Ook mooie woorden van de gemeente bij de presentatie van het masterplan Waterlandkwartier. "Het gebied wordt optimaal ontsloten met openbaar vervoer (bus, trein) en voor fietsers en voetgangers. De auto krijgt een minder prominente plaats in het gebied, terwijl het gebied en de binnenstad wel goed bereikbaar blijven."

Het zijn niet mijn woorden, maar die van de gemeente. Niks op tegen natuurlijk, alleen het zou wel prettig zijn wanneer de gemeente ook inzicht geeft hoe de automobilisten uit bijvoorbeeld Purmer-Noord en -Zuid straks de binnenstad kunnen bereiken. Het moet toch niet heel moeilijk zijn om ook daarover enkele mooie woorden over de bevolking uit te storten. Nu er niets over zeggen geeft geen goed gevoel.