Koolmees en gespreksleider Isabel Sheridan.
Koolmees en gespreksleider Isabel Sheridan. (Foto: Jan Boeve/De Balie)

MBO'ers bevragen Wouter Koolmees

PURMEREND – Demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ging dinsdagmiddag in poppodium P3 in gesprek met zo'n 20 MBO-studenten van het Horizon College en Regio College. De onderwerpen waren vrijheid, democratie en actief burgerschap. Het was jammer dat vanwege corona maar zo weinig mensen toehoorder konden zijn, want de vragen van de studenten waren stuk voor stuk uit het normale leven gegrepen.

door John Bontje

Vraaggesprek Wouter Koolmees met MBO'ers

Duidelijk was dat de studenten het afgelopen jaar over het algemeen als een onvrij jaar hebben ervaren. Toegegeven, Koolmees had zijn verhaal klip en klaar en deed dit met een zichtbare eenvoud en flair. Wat dat betreft praatte de bewindsman de vragenstellers naar de mond.

Zorgen over AOW

"Ik maak me wel zorgen over de verhoging van de AOW-leeftijd", luidde de openingsvraag. "Dat wordt per 1 januari 2022 anders", antwoordde Koolmees. "De Eerste Kamer heeft unaniem gestemd voor een door mij ingebrachte wetswijziging, die het systeem eerlijker en realistischer maakt. We hebben nu eenmaal te maken met steeds ouder wordende mensen. De huidige AOW is om die reden niet meer in stand te houden, dat kost teveel geld, Tot 2040 denken we de piek van de vergrijzing bereikt te hebben. Tot die tijd is er nog 45 miljard euro nodig om iedereen tevreden te houden."

"Wat wordt er gedaan aan het wegwerken van de achterstanden in het onderwijs?", luidde een andere vraag. Koolmees: "Voor de eerstvolgende 3 jaar hebben we 8,5 miljard euro vrij gemaakt om dit enigszins te herstellen. Helemaal zal dat niet lukken, omdat er grote verschillen zijn en blijven. Je hebt aan de ene kant ouders die het thuis ondersteuning bieden en bijles geven goed af ging. Maar aan de andere kant ouders die het moeilijk vonden. Die achterstanden worden structureel", is de ervaring van de minister.

Kan je altijd zeggen wat je wilt?, vroeg gespreksleider Isabel Sheridan aan de zaal. "Moeilijk, ik let wel op wat ik tegen wie zeg", aldus Mark, die eraan toevoegde dat hij tegen zijn grootste vriend keihard de waarheid kan zeggen, maar tegen een wildvreemde de woorden op een goudschaaltje moet leggen. De zaal antwoordde met een instemmend knikje.

MBO'er Sylvia, die stage liep in een horecabedrijf in Amsterdam, is van mening dat de noodsteun aan de horeca ietwat laat op gang kwam, waardoor een aantal horecazaken voortijdig de tent moest sluiten. Zij was het die heel voorzichtig de vraag stelde of de overheid wel precies weet wat er in de maatschappij speelt. Volgens Koolmees moet in ogenschouw worden genomen dat ondernemers in principe hun eigen broek moeten ophouden. "Daar zijn het ondernemers voor. Dat we in een later stadium evengoed nog over de brug zijn gekomen met noodpakketten heeft te maken met het feit dat we zagen dat het helemaal niet goed ging."

Youri ging nadrukkelijk in op de verkiezingen. Hij poneerde de stelling 'Laten we de stemmen van jongeren voortaan anderhalf keer tellen'. Zijn uitleg: dan is de balans tussen de jongere en oudere stemming enigszins in balans. Een medestudent had zo zijn eigen verhaal. "We moeten zorgen dat alle jongeren gaan stemmen. Als je niet stemt, lijkt het alsof je niet wilt meepraten over de toekomst van dit land. Ik stem vanaf het moment dat het mag altijd."

Na een uur stapte Wouter Koolmees in de gereed staande auto. Of de politiek dankzij het optreden in P3 dichterbij de jongeren is gekomen, valt te betwijfelen. De waan van de dag in Den Haag regeert.