Recreatiestrand Hemmeland in Monnickendam.
Recreatiestrand Hemmeland in Monnickendam. (Foto: Evert Ruis)

Verdrinken kan razendsnel gaan als toezicht op recreatiestrandjes ontbreekt

Algemeen

WATERLAND – Het vele water in Waterland nodigt uit om verkoeling te zoeken in de plassen, meren en vaarten. Wel geldt het motto ‘bezint eer ge begint’. Het gebrek aan zwemvaardigheid, overschatting van eigen vaardigheden en het feit dat badgasten niet vertrouwd zijn met open water zijn volgens de onderzoekers van het Mulier Instituut de grootste veiligheidsrisico’s bij zwemmen in binnen- en kustwateren. Een onoplettende houding van ouders of begeleiders wordt vaak als risico genoemd op verdrinking. Daarnaast zijn stroming en golven bij kustwateren volgens veel lifeguards een risico.

Het Mulier Instituut heeft voor het project NL Zwemveilig onderzoek gedaan naar het toezichthouden op zwemmers bij kust- en binnenwateren. Volgens de lifeguards zijn de beste manieren om risico’s te verkleinen het geven van voorlichting aan verschillende doelgroepen, het opzetten van een landelijke bewustwordingscampagne en het verbeteren van de zwemvaardigheid via zwemlessen. Ouders met kleine kinderen houden over het algemeen hun kroost goed in de gaten. Maar het gevaar loert overal, vooral als het aan de oevers druk is zoals afgelopen dagen. Kinderen die de zwemkunst nog niet onder de knie hebben, moeten je constant in de gaten houden. Zeker omdat professioneel toezicht op de recreatiestrandjes en grasvelden langs het water ontbreekt.

Voorkomen

De vele sloten en slootjes worden weliswaar niet gebruikt om een stukje te zwemmen, maar vormen gevaar voor verdrinking. Peuters die net kunnen lopen, zijn continu op ontdekkingsreis. Jonge spruiten kunnen snel en ongemerkt in een heel klein laagje water verdrinken. De enige manier om oppervlaktewater absoluut veilig te krijgen voor kinderen is door te voorkomen dat ze bij het water kunnen komen. 

Risicogroep

Voor kinderen tot vier jaar is verdrinking de belangrijkste oorzaak van overlijden. Deze kinderen kunnen nog niet zelfstandig uit het water komen. Ook kinderen in de leeftijd van vier tot en met twaalf jaar en kinderen met een niet-westerse migratie achtergrond vormen een risicogroep. En lopen een groter risico als het om verdrinkingen gaat. Zo snel mogelijk een zwemdiploma halen is in ieder geval een vereiste. Dat voorkomt weliswaar geen verdrinkingsgevallen, maar geeft wel wat meer veiligheid.

Om veilig te zijn in en rond het water is het belangrijk om al op jonge leeftijd te leren zwemmen. Dat begint met het Zwem ABC, de drie nationale zwemdiploma’s A, B en C. (Bron: VeiligheidNL, kenniscentrum letselpreventie)