Afbeelding
(Foto: ANP)

Meer meldingen van overlast door jongeren sinds begin coronacrisis

Algemeen

PURMEREND- Feestjes in het park, luide muziek en jongeren die blijven hangen op straat. Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal meldingen van jeugdoverlast flink toegenomen. Heel gek is dat echter niet. “Ook voor jongeren is het een moeilijke tijd.” 

In Purmerend kwamen er dit jaar 305 meldingen van inwoners binnen

“De coronamaatregelen zijn van invloed geweest op het toegenomen aantal meldingen van jeugdoverlast”, zegt politiewoordvoerder Wendy Gehrmann van het landelijk korps. “Jongeren zijn meer op huis aangewezen geweest. Ze konden niet naar school of naar de sportclub. Daardoor sloeg de verveling toe en is de jeugd zich onder meer buiten gaan ophouden. Daarbij trokken mensen ook vaker aan de bel, doordat zij zich sneller zijn gaan storen door het vele thuis zijn.”

Onder jeugdoverlast verstaat de politie meldingen waarbij wordt geklaagd over jeugd, zoals geluidsoverlast. Baldadigheid of vandalisme valt hier niet onder. Uit cijfers van de politie blijkt dat in Nederland het aantal meldingen van jeugdoverlast vorig jaar bijna verdubbelde. Zo kwamen er in de eerste vijf maanden van 2019 zo’n 28.928 meldingen van overlast door jeugd binnen. In 2020 telde de politie over dezelfde periode 53.285 meldingen. Dit jaar kwamen er tot eind mei 56.866 klachten over jeugdoverlast bij de politie. 

Er is ook een stijging van het aantal meldingen van jeugdoverlast in de gemeente Purmerend waargenomen. Zo kwamen er in het eerste vijf maanden van 2019 in de gemeente zo’n 169 meldingen per 100.000 inwoners binnen. In 2020 waren dit 321 meldingen per 100.000 inwoners over dezelfde periode. Dit jaar daalde het aantal meldingen van jeugdoverlast tot eind mei echter weer naar 305 klachten per 100.000 inwoners. Hiermee ligt Purmerend onder het landelijk gemiddelde van de afgelopen tijd.

Mensen zijn zich ook sneller gaan storen aan de jeugd

Om de jeugdoverlast van jongeren tegen te gaan zijn er maatregelen genomen. “Naast handhaving van de politie, wordt er ook ingezet op buurtcoaches in wijken. Zij werken onder meer ter preventie van jeugdoverlast samen met de politie en jeugdinstanties”, vertelt Gehrmann.

Gemeenten zijn tevens aangezet tot aanvullend handelen bij populaire hangplekken. Zo zijn in de gemeente Utrecht zelfs ’s nachts drie stadsparken een aantal weken gesloten geweest. “De maatregel heeft goed gewerkt tegen overlast van de jeugd in de parken. Buurtbewoners hebben minder lawaai ervaren en er is minder troep achtergebleven. We blijven extra toezicht houden”, laat Marieke Ruijgrok woordvoerder van de gemeente Utrecht weten.

“Overlast veroorzaken is natuurlijk niet goed”, zegt Anel Darman. Als jongerenwerker ondersteunt hij jongeren in Enschede-West. “Maar verplaats je eens in de jongeren. Voor hen is het ook een moeilijke tijd. Als je jong bent dan ben je volop in ontwikkeling. Je bent op zoek naar je eigen ik en naar de grenzen. Als dat niet meer kan, zoek je naar een uitlaatklep.” De oplossing tegen jeugdoverlast begint volgens Darman bij het stoppen met vingerwijzen. “Probeer eerst het gesprek met elkaar aan te gaan. Dat werkt vaak beter dan vingerwijzen naar jongeren en meteen de politie bellen.”

Gehrmann is vooral benieuwd wat verdere versoepelingen van de coronamaatregelen zullen doen met de aantal meldingen van jeugdoverlast. “Het openstellen van de terrassen draagt al bij aan het terugdringen van de overlast. We zullen zien wat er met de meldingen gebeurt als we verder teruggaan naar ‘normaal’.”