Niek, Betsie en Louis bij de kalfjes.
Niek, Betsie en Louis bij de kalfjes. (Foto: RodiMedia/NV)

De Nicolaashoeve: Vers van het land en gelijk bij de klant

Algemeen

BEEMSTER - ‘Van het land naar de klant’. Dat geldt zeker voor de unieke Beemster Eersteling, het smaakvolle aardappelras van de Nicolaashoeve van de familie Konijn in Middenbeemster. Vanaf het rooien is er niets dat de kwaliteit en smaak van de aardappels kan aantasten, en dat is precies waarvoor de vele vaste klanten regelmatig het stalletje op de oprit aan doen. De Nicolaashoeve, al bijna honderd jaar in de familie en gerund door Louis, zijn vrouw Betsie en zoon Niek, verdeelt de aandacht tussen de aardappelen, tulpenbollen en de melkveehouderij.

“De Beemster Eersteling is een oud ras dat ook oorspronkelijk al werd geteeld op de smaak”,  vertelt Niek. “Veel bedrijven zijn tegenwoordig meer gefocust op opbrengst en minder op smaak. Wij kunnen qua kilo’s lang niet mee met veel collega’s, maar hebben wel de lekkerste aardappel. Ze worden niet gewassen of vervoerd, gaan niet over verschillende was- of verpakkingslijnen, er gebeurt niets dat de kwaliteit kan aantasten: dus ‘direct van het land bij de klant’.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Altijd vers op de oprit van de Nicolaashoeve. (Foto: RodiMedia/NV)

“Alles bij een aardappel heeft invloed op het karakter”, vult Louis aan. “De grondsoort, bemesting, tijdstip van oogsten en hoe er mee wordt omgegaan in de verwerking. Een aardappel is een levend product, het ademt nog elke dag en gebruikt energie. Daarom kun je ze ook zo lang bewaren.”

De aardappelen worden alleen verkocht via het stalletje op de oprit en de vele vaste klanten weten de Beemster Eersteling wel te waarderen. “Ze komen er allemaal voor terug”, zegt Niek. “Binnenkort starten we ook bij een aantal Plus supermarkten die het leuk vinden om lokale, kwalitatieve producten te verkopen.”

Bollen pellen

De drie takken van de Nicolaashoeve houden elkaar perfect in evenwicht, zowel qua bodemvernieuwing als arbeidsspreiding. Momenteel zijn ze erg druk met bollen pellen, een proces van een week of drie, met wat hulp van scholieren en studenten. “We streven met de bollen altijd voor de Beemster kermis klaar te zijn, al was dat de laatste twee jaar niet zo moeilijk… “, vertelt Louis. “Nu zijn we aan het tellen. De meeste bollen moeten voor 15 augustus worden afgeleverd bij de broeiers en exporteurs.”

Niek vult aan: “Je hebt namelijk bloembollentelers en bolbloementelers. Wij zijn alleen de bloembollenteler. Dat is ons eindproduct. Dat verkopen we aan de kassen, de ‘broeiers’, zij laten ze bloeien en verkopen ze aan de consument.”

Tulpenvelden

Voor die bloembollenteelt staan dus in het voorjaar de bekende tulpenvelden zo mooi in bloei. “Dat is inderdaad puur en alleen voor de bollen”, geeft Betsie aan. “In die bloei worden dan op een gegeven moment de bloemen zelf gekopt zodat alle energie in de bol gaat zitten en deze harder gaat groeien. Ja, dat koppen vinden veel mensen super jammer, ze moeten er bijna van huilen”, lacht ze. “Maar die grote bollen, daar doen we het voor. Als je ze niet kopt dan steekt de tulp de energie in het zaad en de stamper en dan is de bol eigenlijk onbruikbaar. Aan dat zaad heb je ook niets, dat is een mengelmoesje en te zwak om nieuwe tulpen te laten groeien.”

Tulpenroute

Op de velden van Nicolaashoeve staan de tulpen in verschillende kleuren. “Je moet daar wat variatie in hebben”, geeft Louis aan, “want wat gaat lopen is een beetje afhankelijk van de modewereld. Wat wordt de kleur volgend jaar zomer? Als jij het me kan vertellen….?” Afgelopen voorjaar kon iedereen genieten van de tulpenroute in Purmerend en Beemster: bloembakken gevuld met tulpen van de Nicolaashoeve, in samenwerking met de gemeentes. Momenteel worden al weer de voorbereidingen getroffen voor de tulpenroute van komend jaar.

Tekst loopt door onder afbeelding


De meeste koeien lopen buiten, maar ook binnen, voor wat extra verzorging, zijn ze blij. (Foto: RodiMeda/NV)

Blije koeien

De derde tak van de familie is de melkveehouderij. Rond de Nicolaashoeve lopen zo’n 90 koeien die tot in de puntjes worden verzorgd. De boerderij beschikt over een high tech melkrobot, waarvan, in ieder geval voor de leek, het mooiste is dat de koeien deze vanuit de wei zelf opzoeken wanneer hun uiers te zwaar worden. Hun melk is bestemd voor de kaas van Cono. “Cono gaat net als wij voor kwaliteit”, benadrukt Louis. “Dat vind ik als boer ook leuk. Wij werken er elke dag heel hard aan om een hoogwaardig product te leveren, en dan is het mooi als een ander die dit verwerkt dat ook doet.”

Tekst loopt door onder afbeelding


High tech melkrobot waar de koeien zelf op afkomen.. (Foto: RodiMedia/NV)

Om het werk op de boerderij beter over het voetlicht te brengen ontvangt de Nicolaashoeve regelmatig bezoekers. Ze krijgen een presentatie in de ontvangstruimte en worden rondgeleid om kennis te maken met het boerenwerk. Ook op de open dagen staat de familie Konijn klaar voor bezoek. Niek: “Dat is goed voor de bewustwording, zeker bij kinderen. Dat ze leren waar hun voedsel vandaan komt. Die connectie is er niet meer zo tegenwoordig. Bovendien wordt de agrarische sector vaak in een kwaad daglicht gesteld. Wanneer mensen hier komen valt hun mond soms open, bij wat je allemaal doet, hoe je omgaat met je bodem. Op een boerderij gebeurt niets zomaar. Alles heeft een reden. Dat laten we graag zien en daarom staan we er altijd voor open om ons verhaal te delen.”

Verse Beemster Eerstelingen

Hou het in de gaten, want binnenkort is het stalletje op de oprit van de Nicolaashoeve weer gevuld met de eerste, verse, vol van smaak Beemster Eerstelingen. Elke dag geopend, behalve op zondag. Meer informatie: www.nicolaashoeve.nl of op Facebook: Nicolaas Hoeve Beemster.

Nicolaashoeve, Middenweg 54, Middenbeemster


De Nicolaashoeve. (Foto: RodiMedia/NV)