Je moet ‘LEV’ hebben

Ze zijn verboden. Als je erop rijdt ben je onverzekerd. De spanning van het illegale, de kans dat je gepakt wordt, dat alleen al maakt dat veel mensen een ‘LEV’ hebben of willen hebben. Ik doel op een Licht Elektrisch Voertuig (LEV). Zo’n autostepje met elektromotor.

Volgens schattingen rijden er niet minder dan 170.000 van die LEV’s rond in ons land. Honderdzeventigduizend verboden vervoermiddelen. Geen agent die er iets tegen doet. Er zal ongetwijfeld gedacht worden dat de ‘sterke arm’ wel iets beters te doen heeft. En gelijk hebben ze. Toch is het gek.

In heel Europa, en dan vooral in de grote steden, wemelt het van de LEV’s, maar in ons aangeharkte landje zijn die dingen verboden. Zijn we ook nu weer het braafste jongetje van de klas? Het zou zo maar kunnen. Maar er gloort hoop voor de elektrische steppers. 

De meest geavanceerde steps kosten circa € 3.500,- 

Onlangs is er een wetsvoorstel ingediend in de 2e Kamer dat – kort gezegd – erop neerkomt dat er in 2022 gebieden worden aangewezen waar het gebruik van de stepjes bij wijze van proef is toegestaan. Let wel: een proef. De stepjes moeten dan wel van een goedgekeurd model zijn en reken er maar op dat die goedkopere Chinese modellen de keuring niet zullen doorstaan.

In 2022 worden er gebieden aangewezen waar het gebruik als proef is toegestaan

Trouwens, de meest geavanceerde steps kosten circa € 3.500,- en kunnen een topsnelheid halen van 120 km per uur. Niet gek om daar een keuring op los te laten. 


Honderdtwintig kilometer per uur: je moet maar LEV hebben.