Je zou bijna denken dat alles beroerd gaat in dit land

Ik weet niet hoe u ertegen aankijkt, maar ik vind de berichtgeving via de media vaak zo negatief. Je zou bijna denken dat bijna alles beroerd gaat in dit land.

Natuurlijk: misstanden moeten aan de kaak worden gesteld. De berichtgeving moet zeker ook melding doen van zaken die een forse indruk op de maatschappij maken.

De berichtgeving van de Olympische Spelen werd professioneel gedaan

Maar er is zoveel meer. Ik loop en fiets dagelijks door de stad en dan zie ik mensen die op een fatsoenlijke wijze met elkaar omgaan. Het is gezellig druk op de Koemarkt en er wordt volop gewinkeld. Er is voortdurend onderling contact.

Mensen kopen elektrische fietsen, boten, campers en nieuwe keukens. Verbouwingen gaan achter elkaar door en er is geen nieuw huis meer te koop. De werkloosheid is nog nooit zo laag geweest.

Toch geen tekenen van een ongelukkige samenleving in verval. Het is te gemakkelijk om deze tekenen af te doen als onbeduidend of de buitenkant. Mensen genieten van hun spullen en bedrijven zijn blij deze te kunnen leveren. 

Zeker is waar dat er een andere kant is in de samenleving. Verwarde personen, vechtscheidingen, gebruik van drugs en alcohol, het ontbreken van een woning. Hier moeten wij oog voor hebben en aan verbeteringen blijven werken. Niet klein maken. Niet wegschuiven.

Om dit te kunnen doen, hebben wij energie nodig. Deze energie krijgen wij vaak van positieve dingen, van vreugdevolle ervaringen in het leven. Iets moois verwerven of een prestatie leveren kan daaraan bijdragen.

Het zou goed zijn dit positief zijn zichtbaar te maken. Zoals gebeurde tijdens de Olympische Spelen toen wij trots waren op de prestaties van de sporters. Toen de sporters ons lieten zien hoe het was om te genieten van succes maar ook hoe het mogelijk is om met teleurstelling om te gaan.

De berichtgeving werd professioneel gedaan, waarbij de kijker kon kiezen tussen verschillende zenders met eigen invalshoeken.

Voorbeelden hoe het ook kan!

Don Bijl

Burgemeester