In januari van dit jaar ondertekenden Nico de Lange (links) en Bert Meulenberg (midden) de overeenkomst die leidde tot samenvoeging van Stadspartij en Beemster Polder Partij. Gezien de klinkende overwinning heeft het de partijen geen windeieren gelegd. Rechts wethouder Mario Hegger.
In januari van dit jaar ondertekenden Nico de Lange (links) en Bert Meulenberg (midden) de overeenkomst die leidde tot samenvoeging van Stadspartij en Beemster Polder Partij. Gezien de klinkende overwinning heeft het de partijen geen windeieren gelegd. Rechts wethouder Mario Hegger. (Foto: Han Giskes)

Verkennende gesprekken voor nieuwe coalitie zijn begonnen

PURMEREND - De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week was met 32,4% natuurlijk bedroevend. De winst voor de Stadspartij-Beemster Polder Partij was echter overtuigend. Met 4902 stemmen kan de partij rekenen op liefst 9 zetels in de nieuw te vormen gemeenteraad. De zet, in januari van dit jaar, om beide partijen te laten samensmelten, is een gouden gebleken. Ook de Partij van de Arbeid (3063 stemmen ) en de VVD (2555 stemmen) boekten succes. Betekent het dan dat deze drie partijen na het formeren de nieuwe coalitie gaan vormen? 

door John Bontje

Stadspartij-BPP zet in op twee wethouders in toekomstig college

"Dat zou je misschien denken, maar staat allerminst vast. Er zitten op bepaalde partijpunten grote verschillen. We zijn dinsdag begonnen met de eerste stap in het proces, het voeren van de gesprekken met alle partijen. Dat gaat in volgorde van groot naar klein. Het is complex omdat alle agenda's op elkaar afgestemd moeten worden. En iedereen heeft ook gewoon nog zijn of haar eigen werkzaamheden. Ik verwacht niet dat we er voor eind februari 2022 uit zijn", aldus fractievoorzitter Bert Meulenberg van de Stadspartij-Beemster Polder Partij. Hij zag zijn partij groeien van zes naar negen zetels.  


Het doel van de gesprekken onder aanvoering van de grootste partij is om de contouren van samenwerking in de raad te verkennen. Dit kan zowel gaan over samenwerking in de vorm van een coalitie of vanuit de oppositie in de raad. Na afronding van de eerste serie gesprekken verwacht de Stadspartij-Beemster Polder Partij snel uitsluitsel te kunnen geven over welke partijen worden uitgenodigd voor een tweede gesprek. Deze uitkomst en het vervolgtraject worden gedeeld met fracties en worden daarna openbaar gemaakt. 


Lees verder op pagina 13