Waren er verkiezingen?

Bij het woord politiek gaat bij veel mensen het licht uit, terwijl bij anderen de twinkeling in de ogen verschijnt. Dat was niet anders bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in Purmerend en de Beemster. Ik wil u meenemen naar dat laatste gevoel, al is dat slechts bij een derde van de stemgerechtigden het geval geweest, het gevolg is dat de nieuwe gemeenteraad gekozen is door 24,039 inwoners oftewel 32.4%; een absoluut dieptepunt. Zelfs bij de waterschapsverkiezingen wordt nog een hoger percentage genoteerd!.

Mijn stem heb ik uitgebracht in het stadhuis van Purmerend. Deze locatie leek meer op een veldhospitaal, met witte lakens als afscheiding, dan op een stemlokaal maar gegeven de huidige situatie was dat blijkbaar nodig.

Het mag wat kosten

Eerst even naar de lage opkomst. Hoe heeft dit zo kunnen gebeuren, aan de gemeenten heeft het niet gelegen. Burgemeesters deelden gratis koffie uit in straten en op pleinen en benadrukten aan de bevolking het nut en noodzaak van de samenvoeging van Beemster en Purmerend en om vooral te gaan stemmen. De gemeenten hebben ook, een op het laatst afgeslankt, groot debat gehouden voor een slordige 30.000 euro. De democratie mag wat kosten!

En nu zo snel mogelijk aan de slag

Ook deed RTV Purmerend zijn best om via verschillende programma's de aandacht te vestigen op de verkiezingen, de social media van de kandidaten en hun politieke partijen zaten boordevol goede voornemens, de stad en polder waren vol gezet met reclame-uitingen. En dan nog geen hoge opkomst. Ik zou zeggen opruimen die zooi en zo snel mogelijk aan de slag maar met wie? 

Feit is dat de verkiezingstijd voor politieke partijen de eerste sneeuwvlokken in een wintersportoord zijn, "er gaat iets aan" maar dit keer werd er geen bier maar champagne ontkurkt en wel bij de Stadspartij-Beemster Polder Partij. Deze combinatie blijkt een gouden greep te zijn. Waarschijnlijk leveren zij 2 wethouders en misschien wel een wethouder voor agrarische zaken, ik zie hem of haar al op de tractor naar het stadhuis komen!

De winst van de PvdA heeft een aanwijsbare factor in de persoon van Thijs Kroese

De tweede partij die veel winst behaalde is de PvdA. Dat is toch wel eens anders geweest de laatste jaren. De slogan "veel beloofd, meer gedaan" was briljant en uniek in de politiek, echter er is een aanwijsbare factor namelijk de lijsttrekker/stemmentrekker Thijs Kroese. Hij alleen al behaalde 3 zetels met het hoogste aantal stemmen van alle kandidaten van alle partijen, Kroese is overigens uitgeroepen tot de beste wethouder van Noord-Holland dus we gaan hem zeker terug zien in het college van B&W. 

Een andere partij die het deze verkiezingen goed heeft gedaan is de VVD, hun lijsttrekker Manja van der Weit klopt nadrukkelijk op de deur van het nieuw te vormen college. Na 4 jaar oppositie is deelname misschien wel terecht. En dan komen we bij de partijen die 3 zetels hebben, Groen Links, D66 ,CDA en AOV/Ouderenpartij Purmerend/Beemster; het is aan de formerende partijen hier een greep uit te doen. Kiest men voor zittende kennis of een frisse wind.

Stabiele factor

De glazen bol kan weg en de calculator kan uit de kast, vermeld is al het aantal uitgebrachte stemmen een rekensommetje leert dan dat er ongeveer 650 stemmen nodig zijn voor een zetel om in een nieuwe gemeente van bijna 100.000 inwoners je stem te laten horen in de gemeenteraad. Dit heeft tot gevolg dat er enkele eenmansfracties zijn ontstaan. Bijkomend voordeel is dat zij zich niet kunnen afsplitsen en dus een stabiele factor zijn. 


Toch even kort benoemen: Leefbaar met Chris Boer, de sympathieke zoon van oud wethouder Arie-Wim Boer. Gemeentebelangen Purmerend met Jordi Albers, de kleinzoon van de SP. En tot slot PB21 met de oude vos Harry Poppelier. Vaak wordt gezegd dat gemeentepolitiek geen landspolitiek is, echter voor de PVV en het Forum voor Democratie was het wel nodig om hun grote roerganger naar de marktstad te halen. Het resultaat is 2 zetels voor beide. Wellicht gaan zij een blok vormen van 4 zetels; toch niet te verwaarlozen.

Wijsheid en voorspoed

Het tegendeel is bij D66 het geval geweest. Zij wandelden met Sigrid Kaag door de stad en verloren een zetel, het kan verkeren in de politiek. Ik wens de formerende partijen veel succes, wijsheid en vooral voorspoed bij het samenstellen van een goed college voor de nieuwe gemeente.


Chris de Vries,

Purmerend