Uitlokking?

De coronacrisis laat niemand onberoerd. Iedereen is en wordt getroffen. Voor de één is de avondklok een veel te zwaar middel en voor de ander is de bezoekregeling een beproeving. Over de vele dodelijke slachtoffers van het virus zal ik zwijgen. Zij en hun naasten zijn de hardst getroffenen.

Is het gek dat de winkelier een oogje toeknijpt als een klant vraagt naar binnen te mogen zonder afspraak?

Waar ik echter niet over zal zwijgen zijn de winkeliers. Die zien zich geconfronteerd met gesloten deuren, of met een lapmiddel als ‘click and collect’. Winkelen op afspraak biedt weinig soelaas en het maken van een afspraak en dan pas vier uur later de winkel betreden is een maatregel die – als het niet zo idioot zou zijn – op je lachspieren werkt.

Uren, dagen, maanden zit je te wachten op een klant. De deur is sinds kort open, maar alleen op afspraak mag je naar binnen. Is het gek dat de winkelier een oogje toeknijpt als een klant vraagt naar binnen te mogen zonder dat er een afspraak is gemaakt?


Geen andere klant te bekennen. Natuurlijk laat de winkelier die klant graag binnen. De klant is niet alleen koning, hij of zij brengt ook nog een beetje geld in het mager gevulde laadje.

Ware identiteit

Treurig vind ik het te vernemen dat in burgerkleding gehulde wetshandhavers zich voordoen als potentiële klant. ‘Mag ik even naar binnen? Nee, ik heb geen afspraak, maar ach niemand die dat weet of ziet.”

Treurig is het dat in burgerkleding gehulde handhavers zich voordoen als potentiële klant

Eenmaal binnen toont de wetshandhaver de ware identiteit. “Wat u doet, meneer/mevrouw de winkelier is strafbaar. U laat een klant toe zonder dat deze een afspraak maakte. Ik ga u verbaliseren.”

Voer voor juristen

De boete is niet misselijk en kan oplopen tot € 4.000,-. Wat ik me dan afvraag is of de wetshandhaver zich wel aan de wet houdt.


Immers, als daders van een strafbaar feit worden gestraft zij die dat strafbare feit hebben uitgelokt (Wetboek van Strafrecht artikel 47, lid 1 sub 2). Voer voor juristen.                                

Pas vier uur na het maken van de afspraak de winkel betreden, werkt op je lachspieren

Bij mij blijft hangen dat er iets gaande is dat mij sterk doet denken aan een heksenjacht.

Geen heksenjacht

En als er iets is waar we in deze moeilijke tijd geen behoefte aan hebben dan is het wel een heksenjacht.