De restanten van het insectenhotel.
De restanten van het insectenhotel. ((Foto: Jan Rijnders))
update

Verontwaardiging groot na vernieling insectenhotel heemtuin

Algemeen

PURMEREND - Er is grote verontwaardiging ontstaan nadat het bericht over de vernieling van het insectenhotel in heemtuin De Dwarsgouw op onze website en Facebook is geplaatst. De boze reacties en verwensingen naar het hoofd van de dader(s) zijn niet van de lucht. 

Hoe verknipt moet je zijn om een insectenhotel in een heemtuin te vernielen? Wat moet er dan omgaan in je hoofd? Als er al iets in je hoofd omgaat, want je moet wel een enorme mafkees zijn om zoiets zinloos te doen. Vrijwilligers van IVN Waterland buigen zich het hoofd hierover na het vandalisme in de heemtuin aan het Trimpad in Purmerend.  

Het IVN Waterland heeft heel hard gewerkt aan een plek waar wilde bijen en andere insecten voor nageslacht kunnen zorgen. Het Insectenhotel wordt heel goed bezocht en diverse insecten hebben er eitjes in gelegd. Ook kikkers, padden en salamanders gebruiken het hotel om in te schuilen. 

“Het is dan schrikken als je een mailtje krijgt dat iemand vernielingen heeft aangericht. Er zijn dus nog steeds mensen die het leuk vinden spullen van iemand anders te vernielen”, reageert Jan Rijnders.

Ongeveer de helft van de houtblokken lag op de grond voor het hotel of in de sloot rond het eiland. Ook riet en bamboe lag verspreid voor het hotel. Volgens Rijnders gaat de vereniging niet bij de pakken neerzitten. De schade is inmiddels hersteld. Of al de jonge insecten in het hotel het overleefd hebben is de vraag.

Volgend jaar zullen er weer nieuwe insecten komen die het hotel gaan gebruiken om eieren in te leggen.