Beeld van een eerdere markt op het grasveld van de flat aan de Anne Franklaan.
Beeld van een eerdere markt op het grasveld van de flat aan de Anne Franklaan. (Foto: (Archieffoto: Han Giskes)

Wheermolen-markt met 70 kramen

Algemeen

PURMEREND - Vorig jaar kon het geen doorgang vinden, maar zondag 26 september is hij terug: op het grasveld voor de flat ‘Het Dagboek’ aan de Anne Franklaan wordt die dag van 10.00 tot 16.00 uur de traditionele Wheermolenmarkt gehouden. Met een rommelmarkt met liefst 70 kramen. Op de kramen verkopen bewoners van de wijk allerlei tweedehands spullen. Ook staat er een ijsboer en wordt er live paling gerookt. Voor de jeugd zijn er allerlei activiteiten waaronder springkussens en gratis schminken. Deze laatste activiteit wordt mogelijk gemaakt door de ondernemers van winkelcentrum Makado.

Voor en door bewoners bij flat ‘Het Dagboek’

De markt wordt al sinds vele jaren georganiseerd door de activiteitencommissie van ‘Het Dagboek’. In de flat wonen 55-plussers. gezamenlijk zijn zij er de afgelopen jaren in geslaagd om een hechte, betrokken en saamhorige gemeenschap te smeden. Coen Lageveen is een van de vrijwilligers vanuit de buurt. “Het leuke van deze dag is dat het extra geld dat binnenkomt van de hamburgers en kipsaté die de bewoners zelf bakken, terugvloeit in de activiteitenkas. Dit wordt dan weer besteed aan het kerstdiner of andere leuke dingen. Het is door de bewoners voor de bewoners”, aldus Lageveen, die al jaren als vrijwilliger bij de markt betrokken is. 

De muziek wordt verzorgd door iemand die een arsenaal aan oude meeneemt en deze versterkt over het terrein laat klinken; geheel in de stijl van de rommelmarkt. Verder krijgt de organisatie steun van woningcorporatie Intermaris en de gemeente Purmerend.

Coen Lageveen zal zich zondag ongetwijfeld in dubbel opzicht in zijn element voelen. De lijsttrekker van de Stadspartij-Beemster Polder Partij wil niets liever dan tussen de mensen zijn. ‘Met de poten in de klei’ staat is niet zonder reden op zijn lijf geschreven.