Voor Orsaya betekent de uitverkiezing een kers op de taart.
Voor Orsaya betekent de uitverkiezing een kers op de taart. (Foto: Henk Ros)

Orsaya Best female Latin Artist 2021

PURMEREND – "Ik was uitgenodigd voor een optreden en werd compleet overdonderd. Dit is echt een cadeautje." Zegt de Purmerendse funky latin zangeres, dwarsfluitiste en gediplomeerd muziekdocente Orsaya Hertzinger-Snijders na haar uitverkiezing tot Best Female Latin Artist 2021. De jaarlijkse verkiezing, onderdeel van de International Red Carpet Show, is niet zomaar wat. De jury bestaat uit een select gezelschap van internationale vakmensen in de muziek. 

Vooral het feit dat een onafhankelijke jury heeft bepaald, geeft voor Orsaya meerwaarde aan de prijs. "Als ik soms zie dat bij zangwedstrijden op televisie niet altijd degene met de beste performance wint, krijg ik daar toch een minder gevoel bij. Daar is hier geen sprake van, want ik ken niemand van de juryleden en andersom ook niet", verduidelijkt ze.

Niet veel tijd

Veel tijd om stil te staan bij de uitverkiezing gunt Orsaya zichzelf niet. "Ik heb het heel druk. Geef op verschillende scholen les en treed af en toe op. Ik kijk wel goed uit waar, want van al die bepalingen in het kader van corona word ik niet vrolijk."

Orsaya Hertzinger-Snijders studeerde in 1999 cum laude als dwarsfluitiste (met de bijvakken zang en piano) af aan het Sweelinck Conservatorium. Naast haar werkzaamheden als muziekdocente, zingen en het meedoen aan en meedenken met theatershows, theatervoorstellingen, pianobegeleiding en dinnershows vervult ze graag haar maatschappelijke en sociale plicht om zich in te zetten voor armoedeprojecten.

Bewust begeeft ze zich de laatste tijd nadrukkelijk in de hoek van de funky latin, zeg maar latin met een pittig sausje erover. "Een klein beetje zoals Belle Perez. Hiervoor heb ik ook mijn website aangepast", vertelt Orsaya.

Op 24 oktober staat ze in de raadzaal van het oude stadhuis aan de Kaasmarkt als onderdeel van het programma 'Latin meets classic'.