Voorstel om starterslening te verhogen

PURMEREND/BEEMSTER - De wethouders Wonen Thijs Kroese (Purmerend) en Dick Butter (Beemster) stellen de gemeenteraden voor om de startersregeling te herzien. De druk op de woningvoorraad in Purmerend en Beemster is groter dan ooit.

Dit heeft onder andere tot gevolg dat woningprijzen in de afgelopen periode zeer sterk zijn gestegen. Koopstarters kunnen hierdoor nog lastiger een betaalbare woning bemachtigen. Voor de gemeenten Purmerend en Beemster een reden om in het kader van de aanstaande fusie de voorwaarden voor de regeling tegen het licht te houden.

Voorstellen

Het voorstel is om de Purmerendse regeling voor de starterslening als volgt te herzien: de doelgroep uit te breiden met koopstarters met een economische binding met Purmerend; geen inkomenseisen meer te stellen aan de doelgroep. 

Verder om de maximum koopprijs te verhogen en te koppelen aan de grens voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG), die voor 2021 bepaald is op € 325.000,-. En tenslotte de maximale starterslening te verhogen en vast te stellen op € 45.000,-

Voor wat betreft de Beemster gelden de volgende voorstellen: de doelgroep koopstarters met een maatschappelijke binding te verruimen en voortaan personen die in het verleden minimaal twee jaar aaneengesloten ingezetene van de gemeente zijn geweest voor de regeling in aanmerking laten komen.


Ook de aanschaf van bestaande koopwoningen onder de regeling te laten vallen; de maximale starterslening te verhogen en vast te stellen op € 45.000,-.