Bart Kuipers, Arwin Versteyne, Astrid Francis, Eveline Tijmstra, Mario Hegger en  Jos Dings lichten de uitvoeringsagenda toe.
Bart Kuipers, Arwin Versteyne, Astrid Francis, Eveline Tijmstra, Mario Hegger en Jos Dings lichten de uitvoeringsagenda toe. (Foto: Els Broers)

“Positieve vibe” zet uitvoeringsagenda van de economische visie in versnelling

PURMEREND/BEEMSTER Wat maakt een complete stad? Gemeenten Purmerend en Beemster zijn daar, ook in het kader van de fusie, middels #datwerkt al een poosje intensief mee bezig. Na de presentatie van de lijvige economische visie 2040 in februari dit jaar waarin beide gemeenten als één stad werden geduid in plannen en ideeën, werd onlangs door beide colleges en de koplopers onder de ondernemers de eerste concrete spin off gelanceerd: de Uitvoeringsagenda 2021-2022. Kleur bekennen, aldus wethouder Mario Hegger, en uitvoeren wat je hebt bedacht. “Deze uitvoeringsagenda is niet van de gemeente, het is het verhaal van de gemeenschap van Purmerend, van ondernemers en inwoners.”

De eerste uitvoeringsagenda beperkt zich vooralsnog, om snelle actie te waarborgen, tot drie thema’s: de Beemster als werelderfgoed en voedselkamer van Amsterdam, Tech en esports ontwikkeling, en centrum ontwikkeling/visie binnenstad. Een aantal zaken is al in gang gezet. Met de komst van Inge Reijmer bijvoorbeeld als programmamanager binnenstad deze zomer wordt al flink gewerkt om de wensen en eisen van de binnenstad in kaart te brengen, in gesprekken met bewoners, ondernemers en pandeigenaren. Na de lancering van de visie zijn de gemeenten met een aantal enthousiaste ondernemers en instellingen bezig geweest acties en projecten vast te leggen, sommige op korte, andere op langere termijn, nu samengevat in de uitvoeringsagenda.


Wat de pijler Beemster betreft wordt er voortvarend aan de weg getimmerd. In de agenda is een aantal acties benoemd, zoals verbeteren van de dienstverlening en verduurzaming. Ook het meer zichtbaar maken van de activiteiten staat op de agenda. “De Beemster is een agrarisch productiegebied en een sterk merk. De potentie hiervan kan beter worden benut en er is verbinding nodig met meer lokale ontwikkelingen”, licht wethouder Jos Dings toe. “In coronatijd zijn er hele korte ketens ontstaan. Mensen trokken de Beemster in om direct bij de productieplek bij de stalletjes vers voedsel te kopen. Die relatie stad-platteland willen we sterker maken en ondernemers bekijken de mogelijkheden om de zichtbaarheid van Beemster in Purmerend te vergroten.”

Beemster Food Week

Een goed begin is de Beemster Food Week in oktober waarin producenten uit de Beemster samenwerken met de horeca in Purmerend: deze neemt in de keuken de Beemsterproducten op en zet ze in de spotlights. De Beemster Food Week is opgezet door de agrarische sector, horeca en VISIT Beemster en moest vorig jaar door coronasluiting creatief zijn. “Toen hebben we de lege tas met route verkocht waarmee mensen zelf in de Beemster de producten konden ophalen bij de boer en daar gelijk het verhaal van het product en de boerderij meekregen", vertelt Astrid Francis van Beemster Valery. Zij maakt zich al jaren, inventief en creatief, sterk om het verhaal rondom onze voedselproductie uit te dragen."Voor veel Purmerenders die toen in de Beemster kwamen was dit een echte eyeopener.”


Om de beleving van Beemster producten verder te vergroten ligt er een businessplan voor een Beemster Experience winkel in Purmerend. Astrid: “We willen de agrarische sector promoten, laten zien waar het voedsel vandaan komt, en hopen dat mensen weer verse aardappelen kopen in plaats van geschilde in plastic, en dan proeven dat ze veel lekkerder zijn.” Ze vertelt enthousiast over de plannen voor die winkel. “We willen ook het onderwijs erbij betrekken en de zorg, en bijvoorbeeld lekkere smoothies to go maken. Wellicht gaan we met kleine elektrische karretjes bezorgen in de stad. Elk seizoen veranderen we de etalage met seizoenproducten zodat mensen die weer leren eten en waarderen. Het is fijn als mensen naar de Beemster komen voor producten maar wat is mooier dan wanneer ze die producten gewoon in Purmerend kunnen kopen?”

Belang van tech

Ze benoemt ook de oude polder van ruim 400 jaar waar de Beemster producenten het op doen. “De grond daar is net zo oud. Maar door innovatieve technieken slagen we er in deze grond zo goed mogelijk te houden.” Daarmee is de brug gelegd naar het andere thema uit de uitvoeringsagenda: Tech en esports. Wellicht niet ieders affiniteit, maar Bart Kuipers, manager bij PurmerValley legt uit waarom juist die sectoren zo belangrijk zijn: niet alleen voor de techsector zelf, maar ook voor bijvoorbeeld zorg en bouw. Esports heeft namelijk een directe lijn naar programmeren, dat een grote rol speelt in innovaties. Bart: “Aan esports hangen weer veel andere branches vast. Innovatie gaat steeds sneller gaat en wordt steeds belangrijker in elke branche. Zij hebben goed opgeleid technologisch personeel nodig. Middels PurmerValley hebben we inmiddels een aantal opleidingen vormgegeven. Het niveau van het onderwijs is enorm gestegen, en we zien hier nu een sneeuwbaleffect in ontstaan waarbij het bedrijfsleven steeds meer betrokken raakt bij het onderwijs en steeds meer technologiebedrijven deze kant op komen. We hebben mooie scholen in de regio, en via H20 bieden we hier nu goede technologische opleidingen, tot hbo InHolland en het MediaCollege aan toe. In Purmerend zit zelfs de opleiding cybercrimesecurity van de politie. Maar ook bouw en zorg bijvoorbeeld haken aan. Dat is hoe belangrijk tech is.” 

Binnenstad

Meer bedrijven, meer banen: het geeft een boost aan alle sectoren in de stad, zoals retail en horeca. En dat raakt de derde pijler: de Purmerendse binnenstad. De plek waar, aldus wethouder Eveline Tijmstra, de economie en samenleving met elkaar verweven zijn. “Er is heel veel gebeurd in de binnenstad de afgelopen jaren, en er komt nog veel aan, onder andere met het Waterlandkwartier. Waarbij we ons de vraag stellen: wat voor centrum willen we nu eigenlijk zijn? Dat is een historisch centrum met waarden die we willen behouden, gecombineerd met innovatie en vernieuwing. Werken, ontspannen en wonen, alles bij elkaar. Er is momenteel veel energie van ondernemers uit de binnenstad om er samen een mooi gebied van te maken.”

Update

De update van de binnenstad kreeg al eerder een enorme boost, met de vernieuwde Koemarkt in 2010. "Deze krijgt een steeds professionelere uitstraling”, vult Arwin Versteyne van Brasa en KHN aan. "Positief was ook in 2018 de oprichting van de BIZ Koemarkt waar steeds meer enthousiaste ondernemers zich bij aansloten, en binnenkort komt daar wellicht de BIZ Centrum bij. Wij zijn bezig met meer evenementen en meer uitstraling, zoals bijvoorbeeld het winterterras. En wanneer de binnenstad wordt uitgebreid kan ook de horeca zich meer verspreiden. Zo versterken we elkaar. Daar willen alle partijen aan bijdragen.”

Straatbijeenkomsten

Inge Reijmer weet er alles van, ze heeft al verschillende ‘straatbijeenkomsten’ achter de rug met de ondernemers in de stad: “Voor een fantastisch centrum met huiskamerfunctie zijn ook alle partijen nodig. Daarom is het belangrijk deze te verbinden met elkaar.” 


Samenwerken, detailhandelsbeleid, evenementen, Waterlandkwartier, start van het place branding traject etc.: het gonst en bruist van energie, het nieuwe Purmerend 2040 met 100.000+ inwoners is onderweg…

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding