Het bestuur van de Sportraad Purmerend.
Het bestuur van de Sportraad Purmerend.

Leveranciers van het medicijn sport

Wij hadden het genoegen Fleur Jong als bekende (ex)inwoner van de gemeente Beemster te feliciteren met haar prestaties op de Paralympics in Tokyo. Voor de Sportraad geen verassing. Wij hebben in 2015 aan haar de Sportaward uitgereikt voor de prestaties die zij toen al leverde.

De combinatie van ambitie, doorzettingsvermogen, steun van thuis, geluk en discipline maakt dit mogelijk. Als Sportraad vinden wij het van belang dat wij lokale iconen hebben die door topsport, mensen kunnen aanzetten tot bewegen en sport. Ook wel de breedtesport genoemd. 

Want sport is voor een individu soms een doel maar maatschappelijk is het een middel. Een probaat middel om mensen te binden, sociale cohesie in een wijk te krijgen, te leren samenwerken, respect te leren tonen en je talenten te ontdekken. Het maakt de maatschappij niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk gezonder, met minder zorgbehoefte op termijn. Als Sportraad vinden wij het daarom belangrijk om onze pogingen bewuster leven en gezonder te leven continu op de agenda te krijgen en te houden. 

Als we ons beperken tot de achterliggende coronaperiode zien we dat er zonder veel aanbod op sportief gebied in Purmerend en Beemster mooie dingen zijn gebeurd. Veel verenigingen laten zien te willen investeren. Naast de lopende initiatieven verwijzen wij graag naar de recente openingen van nieuwe en verbouwde accommodaties bij de rugby en hockey.

Dus qua voorzieningen maken we grote stappen. Wat we onvoldoende terugzien is de noodzaak om na te denken over een integraal sportbeleid bij de verenigingen en tussen de ons omringende gemeenten. Hierbij kunnen we denken aan het aantrekken van nieuwe leden, scouten van talenten, een professioneel lokaal (top) sportbeleid, sportinnovatie en e-sport. Ook regionale samenwerking op het gebied van hoogwaardige sportaccommodaties is hoognodig.


Maar om de inwoners te bereiken die nu onvoldoende sporten hebben we lokale iconen nodig. Het zijn deze sporters die de leveranciers zijn van het medicijn sport.


Bewegen binnen de sport

Sportraad Purmerend

www.sportraadpurmerend.nl